Prima pagină » Actualitate » Tinerii ar putea avea PERMIS de conducere de la 17 ani. Care este condiția

Tinerii ar putea avea PERMIS de conducere de la 17 ani. Care este condiția

Tinerii ar putea avea PERMIS de conducere de la 17 ani. Care este condiția

Adolescenții ar putea avea permis de conducere încă de la 17 ani, se arată într-o propunere înaintată de Comisia Europeană.

După ce aceștia reușesc să obțină permisul de conducere, ei vor trebui, totuși, să respecte o regulă foarte importantă. Astfel, ei nu vor putea conduce mașina singuri, ci vor trebui să fie însoțiți de o persoană cu mai multă experiență.

Experții europeni susțin că o astfel de măsură le-ar putea permite tinerilor să treacă printr-un an în care să se poată acomoda cu traficul. Astfel, numărul accidentelor rutiere provocate de tineri ar putea să fie redus prin această măsură, susțin experții.

România, de două ori mai multe victime ale accidentelor rutiere decât media europeană

Această inițiativă ar putea provoca polemici în România. Aceasta pentru că țara noastră înregistrează de două ori mai multe victime ale accidentelor rutier decât media europeană, potrivit Digi24. Cinci oameni mori pe străzile din România în fiecare zi, iar cele mai multe dintre accidentele grave au fost provocate de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani.

Părerile sunt împărțite cu privire la această propunere.

Cătălin Codescu, președintele Asociației Victimelor Accidentelor Rutiere, spune că inițiativa nu este neapărat una dăunătoare.

„Sigur, dacă un tânăr posesor de permis de conducere își formează o percepție corectă cu privire la actul de conducere, la situațiile de risc în trafic, fiind ajutat de un adult în trafic, fără doar și poate putem vorbi despre o posibilă scădere a numărului de accidente grave, în care sunt implicați tinerii. Pe de o parte nu au experiență și nu i-a ajutat nimeni, cu excepția formării în școlile de șoferi. Pe de altă parte, apare acel teribilism al tinerilor, care ar putea fi temperat prin creșterea responsabilității, prin apariția acestui adult care ar trebui să stea lângă viitorul șofer”, spune Codescu.

Pe de altă parte, reprezentanții școlilor de șoferi spune că vârsta nu este neapărat relevantă.

„Își ia permis la categoria B1, la 16 ani, pentru că are acest drept. Conduce de la 16 la 17 în mașină singur, la 17 ani obține încă o categorie pentru o mașină puțin mai mare, dar nu mai poate conduce singur. Poate ar fi fost mai ok să spună: Dacă ai permis de conducere categoria B, poți să conduci la 17 ani, că oricum copiii la 17 ani gândeau mai mult decât noi, dar până la vârsta de 21 de ani nu poți conduce o mașină care să aibă o capacitate cilindrică mai mare de… Asta ar putea fi o situație mai bună pentru a reduce numărul de accidente pe străzi”, spune Marius Teodorescu, director al unei școli de șoferi.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și