„Ținutul Buzăului” este la doar un pas de a deveni oficial Geoparc UNESCO

Ținutul Buzăului este la doar un pas de a deveni oficial Geoparc UNESCO
Publicat: 02/02/2021, 16:28

„Ținutul Buzăului” („Buzău Land”) se află la doar un pas de a deveni oficial Geoparc UNESCO, recunoscut drept un teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță internațională. 

„Ținutul Buzăului” („Buzău Land”), la doar un pas de a deveni oficial Geoparc UNESCO

 Asociaţia Ţinutul Buzăului a transmis, la Paris, în decembrie anul trecut, dosarul celor 18 comune care constituie Ținutul, pentru a fi evaluat de specialiștii Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

Potrivit comunicatului emis de asociaţie, doi specialiști internaționali din țări diferite vor petrece trei zile în Ținutul Buzăului și vor evalua teritoriul, verificând 101 de criterii.

Pentru a obține statutul de Geoparc Global, Ținutul Buzăului trebuie să bifeze 99 dintre aceste criterii.

Totodată, evaluatori independenți ai Uniunii Internaționale a Științelor Geologice vor analiza, la rândul lor, diversitatea geologică a teritoriului și importanța sa globală.

Cele mai renumite locuri din Ţinutul Buzăului

Printre cele mai inedite şi renumite locuri din Ţinutul Buzăului prezentate de către asociaţie se numără „Vulcanii noroioși, domurile de sare, focurile vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul roșu de la Colți”.

“Odată cu acordarea acestui titlu din partea UNESCO, Buzău Land va fi considerat un ‘Parc al Pământului’, unde patrimoniul natural și cultural va fi folosit pentru a sprijini comunitățile din zonă. Practic, Ținutul Buzăului va deveni un teritoriu de dezvoltare durabilă ale cărui valori și reușite vor fi recunoscute de UNESCO, lucru care va aduce multe beneficii, dincolo de expunerea globală”, declară Răzvan-Gabriel Popa, Director Executiv al Asociației Ținutului Buzăului și coordonatorul acestei inițiative de certificare internațională.

După inițierea procesului de aplicare pentru obținerea statutului de Geoparc Global, la sfârșitul anului 2020, Asociația Ținutul Buzăului a finalizat cu succes primul capitol al acestui proiect, transmițând către UNESCO dosarul de evaluare. Aplicația a constat în prezentarea teritoriului, a patrimoniului cultural, a valorilor geologice semnificative pentru istoria planetei și a progresului pe care echipa l-a făcut în ultimii ani.

Comisia Națională a României pentru UNESCO a sprijinit acest demers, susținând activ întregul proces de aplicare. În final, doi specialiști internaționali din țări diferite vor petrece trei zile în Ținutul Buzăului și vor evalua teritoriul, descoperind locurile, oamenii și valorile locale, verificând nici mai mult, nici mai puțin de 101 de criterii. Pentru a obține statutul de Geoparc Global, Ținutul Buzăului trebuie să bifeze 99 dintre aceste criterii.

Pentru ca Ţinutul Buzăului să poată funcţiona ca Geoparc UNESCO, el va avea un buget multi-anual, o parte din bani fiind asigurată de Consiliul Judeţean Buzău, iar cealaltă parte din fondurile Asociaţiei Ţinutul Buzăului. La bugetul Geoparcului se vor adăuga sponsorizări, donaţii, redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe salariu şi veniturile realizate din vânzarea produselor marca Ţinutul Buzăului.

Consiliul Judeţean Buzău acordă acestui proiect o finanţare de 70.000 de euro/an, timp de şapte ani, începând cu anul 2020, sprijin financiar ca acoperă, în prezent, 70% din bugetul Geoparcului Aspirant Ţinutul Buzăului, restul de 30% fiind acoperit de Asociaţia Ţinutul Buzăului. Fondurile primite de la CJ Buzău sunt folosite pentru lucrările de dezvoltare a infrastructurii turistice, proiecte educaţionale, sociale, de promovare a teritoriului, precum şi pentru o parte a costurilor de management.

De asemenea, Universitatea din Bucureşti oferă expertiză ştiinţifică şi susţine activităţile educaţionale şi de cercetare, fiind un partener pe termen lung al acestei iniţiative, care vine cu experienţa practică a Geoparcului UNESCO Ţara Haţegului.

Ce sunt Geoparcurile Internaționale UNESCO

Geoparcurile globale UNESCO sunt zone geografice unice, unificate, unde siturile și peisajele cu semnificație geologică internațională sunt gestionate cu un concept holistic de protecție, educație și dezvoltare durabilă.

Un Geoparcul Global UNESCO își folosește moștenirea geologică, în legătură cu toate celelalte aspecte ale patrimoniului natural și cultural al zonei, pentru a spori gradul de conștientizare și înțelegere a problemelor cheie cu care se confruntă societatea, cum ar fi utilizarea resurselor noastre terestre în mod durabil, atenuarea efectelor schimbărilor climatice și reducerea riscuri legate de dezastre naturale. Creșterea gradului de conștientizare a importanței patrimoniului geologic al zonei în istoria și societatea de astăzi, Geoparcurile Mondiale UNESCO oferă oamenilor locali un sentiment de mândrie pentru regiunea lor și consolidează identificarea lor cu zona. Crearea de întreprinderi locale inovatoare, noi locuri de muncă și cursuri de formare de înaltă calitate este stimulată pe măsură ce noi surse de venit sunt generate prin geoturism, în timp ce resursele geologice din zonă sunt protejate.

Ce beneficii aduce statutul de Geoparc UNESCO

Geoparcul este o modalitate de a proteja această geodiversitate și de a crea o experiență de vizitator care spune povestea geologiei, patrimoniului și culturii noastre. Geoparcul este pentru toată lumea și va beneficia întregul district – este o platformă unificatoare care leagă și celebrează identitatea, istoria, cultura și diversitatea geologică și naturală a zonei. Educă localnicii și vizitatorii deopotrivă despre casa noastră și îi îndreaptă către o gamă întreagă de experiențe culturale și de patrimoniu interesante. Geoparcurile aduc o gamă largă de beneficii sociale – cum ar fi creșterea simțului nostru de identitate și obținerea de tot felul de oameni să colaboreze între ei, oferind în același timp beneficii educaționale copiilor noștri.

De asemenea, își propune să fie o platformă pe care oamenii să poată construi afaceri durabile și să dezvolte economia pentru toată lumea. Devenirea unui Geoparc Global UNESCO este o investiție în viitorul bogăției și al muncii în district, generează venituri și va atrage investitori mai mari în district. Încurajând și generând activități economice, un geoparc îmbunătățește calitatea vieții localnicilor fără a compromite conservarea mediului.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi...
Decizie pentru toți angajații din România. Guvernul a publicat deja procedura
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar