Alegerea legumelor și fructelor de la piață, de la noi din România, a devenit o adevărată loterie. Mâncăm produse pline de pesticide, fără măcar să știm ce am cumpărat, deși autoritățile ne spun că totul este în regulă. În realitate, habar nu au ce cantitate de produse neconforme există în acest moment pe piață.
Și asta pentru că se testează foarte puțin. În aprilie, în plin sezon al verdețurilor, în București se testează doar o ceapă verde, un singur usturoi, un leuștean, o salată, un spanac și un cartof.
Nu este verificată nici măcar o singură ridiche, spre exemplu. Totul în condițiile în care pe piață există zeci de tone de astfel de produse.
„Mie îmi place să cred că sunt conforme”, declară Paulina Gabor, director Autoritatea Națională Fitosanitară.
„(…) Dumneavoastră puteți spune cu siguranță că nu sunt conforme? Adică eu nu pot să garantez, dar nici dumneavoastră nu puteți veni cu asta, că s-ar putea sa fie toxice. (…) Facem o analiză a riscului, ținem cont de această capacitate a laboratorului și nu pun mai multe probe de ridichi în detrimentul altora care sunt cu risc mare”, a precizat, la rândul său, Aurelia Surdu, șef laborator Autoritatea Națională Fitosanitară.