Toni Greblă, președintele AEP, a precizat cu privire la campania electorală pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale că aceasta începe, după ce Curtea Constituţională îi validează pe cei doi competitori care au cele mai multe voturi.
Reamintim că CCR a luat decizia de renumărare a tuturor voturilor, care se bazează pe cererea candidatului Cristian Terheș, care a susținut că în câteva secții au existat corecturi la numărul voturilor pentru Ludovic Orban. Este vorba despre corecturi care au dus la scăderea voturilor pentru Ludovic Orban de la 35 la 1 sau de la 58 la 1.
În plus, Autoritatea Electorală Permanentă a făcut joi dimineață două plângeri la Poliție și la Parchet în cazul finanțării campaniei electorale a lui Călin Georgescu, candidatul care a declarat ZERO cheltuieli în campania electorală.
”Campania electorală pentru turul doi, zice legea, începe în momentul în care CCR i-a validat pe primii doi care participă în finală. Teoretic, campania electorală până mâine când se pronunţă CCR este oprită. (…) Legea spune că începe după ce CCR îi validează pe cei doi care merg în turul doi. Până nu se pronunţă CCR oficial nu începe campania”, a explicat Toni Greblă pentru Agerpres.
Potrivit calendarului aprobat de Guvern, campania trebuia să înceapă vineri
Curtea Constituţională a României a amânat pentru vineri luarea unei decizii în ceea ce priveşte cererile de anulare a alegerilor.
Potrivit site-ului CCR, Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu au depus fiecare câte o solicitare având ca obiect „anulare alegeri prezidenţiale în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024.”
CCR, comunicat despre deciziile luate
În ziua de 28 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Cristian Vasile Terheș (Dosar nr.3671F/2024), și având în vedere art.146 lit.f) din Constituție, art.3 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României, precum și art.37 și 76 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu unanimitate de voturi, a dispus:
1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.
2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.
3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
În aceeași ședință, Plenul Curții Constituționale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024).
Totodată, în Dosarul nr.3670F/2024, a stabilit termen pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
CITIȚI ȘI:
Turul 1 al alegerilor prezidențiale ar putea fi ANULAT, în cazul în care CCR ar accepta cele două contestații depuse
Decizie istorică| CCR a DECIS RENUMĂRAREA voturilor în toată țara/ Ședința privind turul 1, reluată vineri
AEP a făcut două PLÂNGERI joi dimineață către Poliție și Parchet în cazul finanțării campaniei lui Călin Georgescu