Top 7 – cele mai periculoase stațiuni de pe litoralul românesc. Zonele în care există risc mare de înec
Nu există vară fără ca Marea Neagră să nu își ia tributul și câteva persoană să nu piară în valuri. Nerespectarea regulilor și teribilismul, la care se adaugă mentalitatea „Mie nu mi se poate întâmpla” provoacă adevărate tragedii chiar în perioada cea mai relaxată din an, cea a concediilor.
Există, însă, zone, la malul Mării Negre, care sunt foarte periculoase. De aceea, ar fi ideal dacă le-ați ocoli și nu ați înota chiar acolo.
Una dintre zonele periculoase se află în Mangalia, între digul de nord și cel sudic. Este plină de curenți puternici, mai ales în această perioadă, iar salvamarii recomandă turiștilor să nu încerce să înoate aici.
O altă zonă extrem de periculoasă de pe litoralul românesc se află în stațiunea Olimp. Porțiunea despre care este vorba se numește Aplin-Devos, iar salvamarii spun că locul este riscant până și pentru cei mai experimentați înotători. Alte astfel de zone periculoase, unde riscul de înec este mare, se mai găsesc în Eforie, sau în Costinești.
La fel și în Mamaia și Constanța, unde pericolul este mai ales în zona digurilor, spun salvamarii.
Care sunt cele mai periculoase porțiuni de pe litoralul românesc. Este bine să eviți scăldatul în aceste zone, scrie wowbiz.ro.
Lista cu zonele periculoase pentru înot de pe litoralul românesc
- Mangalia – zona dintre digul de nord şi sud
- Olimp – zona Alpin-Davos şi zona de la gardul vilei prezidenţiale până la Meduza
- Neptun – zona La Steaguri
- Costineşti – zona digurilor şi în dreptul restaurantului Marea Neagră
- Eforie – zona Belona – Port, Belona Sud, debarcader şi zona Acapulco
- Mamaia – zona digurilor
- Constanţa – Zona digurilor.
Decesele din ultimele zile de pe litoral nu-i sperie pe români
Decesele din ultima vreme de pe litoralul românesc nu-i sperie pe turiștii care și-au făcut un obicei în a nu respecta indicațiile salvamarilor sau semnificația steagului roșu care indică „Scăldatul interzis”. O discuție halucinantă a fost surprinsă între un turist și un salvamar.
Turist: „Am înțeles că dacă vreau să intru-n gârlă trebuie să dau declarație”.
Salvamar: „Nu se poată da nicio declarație, domnule. Fiți sigur că dacă intrați în apă asta acum, vă sinucideți”.
Salvamar: „Singură soluție este să sunați la 112 și să le spuneți că nu va lasă salvamarul să intrați în apă pe steag roșu arborat. Eu nu pot să va iau dumneavoastră declarație. Nu e păcat soția și fața dumneavoastră să vă ducă acasă altfel?”
Turist: „Domnu’ meu, eu tot vreau în apă”
Salvamar: „Am înțeles, dar în lac”
Turist: „Și în gârlă”
Salvamar: „În gârlă, da. Asta nu e gârlă”
Turist: „E o gârlă mai mare. Eu mă bag în gârlă, și să vină… Am fost în Thassos și n-am putut. Eu pentru asta am venit la Eforie, să mă bag în valuri.
De când a început sezonul estival circa 50 de turiști au fost salvați în ultima clipă de salvamari din valurile mării la Eforie și alți 40 la Costinești.
„Atenţie! Steagul roşu a fost arborat. Nu intraţi în apă!” – Este apelul disperat făcut de salvamari către turiştii de pe litoral, după ce în ultimele trei zile patru persoane s-au înecat, iar alte două au dispărut în marea agitată. Seara trecută, un apel la 112 anunţa că, în Costineşti, doi turişti au intrat în apă şi nu s-au mai întors la mal. Curenţii puternici i-ar fi tras în larg.
Cele mai periculoase zone sunt pe plajele din Eforie Nord, Costinești, în Jupiter și la Saturn. Acolo, steagul roșu a fost arborat încă de duminică dimineață, dar acest lucru nu-i împiedică pe turiștii care consideră că în România legile sunt la stadiul de „recomandare”.
Salvamarii au avertizat că steagul roşu va rămâne arborat pe litoral şi în zilele următoare.
Există o legislație care permite amendarea celor care nu se conformează, însă din lipsa polițiștilor oamenii se comportă ca și cum legea nu ar exista.
În total, zece oameni au murit înecaţi de la începutul sezonului până acum pe litoral.