Conform datelor furnizate de Agenția Centrală de Informații (CIA) în 2019, deși americanii și britanicii sunt cunoscuți pentru cultura lor puternică a alcoolului, există alte națiuni care domină clasamentul consumului global de alcool.
Potrivit analizei realizate de CIA, Insulele Cook, un arhipelag din Pacificul de Sud, se află în fruntea listei, cu o medie de aproximativ 13 litri de alcool pur consumați de o persoană în fiecare an – echivalentul a peste 100 de pahare de vin. Aproximativ jumătate dintre adulții din Insulele Cook consumă alcool, iar unele grupuri pot bea până la 10 băuturi într-o singură seară.
Insulele Cook sunt o națiune autonomă din Pacificul de Sud, situată la aproximativ 3.000 de kilometri de Noua Zeelandă și alcătuită din 15 insule. Populația lor de aproximativ 17.500 de persoane are economia axată pe turism. Conform datelor CIA, peste jumătate din consumul de alcool al locuitorilor Insulelor Cook provine din băuturi spirtoase precum vodcă, whisky, gin și rom.
Un raport separat publicat de Ministerul Sănătății din Insulele Cook și OMS arată că aproape jumătate dintre respondenți au consumat alcool în ultimele 30 de zile. Consumul de alcool este mai frecvent în rândul bărbaților, care reprezintă aproximativ 57% din consumatori, față de femei, care reprezintă 37%.
Marea Britanie se clasează pe locul 24 din 189 de țări, în timp ce SUA ocupă locul 35 în topul consumului de alcool. Aceste date provin din World Factbook al CIA, o bază de date de referință care oferă informații demografice detaliate pentru 266 de țări.
Europa de Est se evidențiază prin prezența a trei țări în primele cinci poziții, regiunea fiind cunoscută pentru ratele ridicate de alcoolism. De exemplu, peste 10% dintre bărbații din Letonia și Lituania se confruntă cu dependența de alcool.
Austria, unde vârsta legală pentru consumul de alcool este de 16 ani, ocupă și ea un loc fruntaș în topul consumului de alcool și se remarcă prin cultura sa puternică a berii.
Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 2,3 miliarde de persoane din întreaga lume sunt considerate „consumatori actuali de alcool”, ceea ce reprezintă aproape 30% din populația globală.
De asemenea, cercetătorii au observat că, într-o singură ocazie de consum, bărbații consumă în medie 9,5 băuturi standard, în timp ce femeile consumă în medie 6,3 băuturi, potrivit Adevărul.