Topul metrului pătrat în România. Câte garsoniere puteai să cumperi în 1990 în București la același preț cu un loc de parcare în Iași 2024

Publicat: 04 06. 2024, 21:06
Actualizat: 04 06. 2024, 21:17

This browser does not support the video element.

Piața imobiliară din România a explodat, datorită investițiilor Uniunii Europene. Marile orașe, centre culturale și tehno-industriale au devenit într-adevăr inaccesibile pentru cei care nu au cumpărat sau moștenit case sau apartamente până în anul 2000 în orașe comitat ca Iași, Cluj, Brașov, Timișoara. În 1991, o garsonieră lângă un mare viitor mall din București costa chiar și 2.500 de dolari. Acum, un loc de parcare, de 12mp, desenat pe asfalt din Iași, face de patru ori  ai mult

Prețul apartamentelor atinge un nivel record la nivel național evoluția vine pe fondul creșterii susținute a prețurilor pentru locuințe noi în marile orașe, singura excepție Iașul, unde evoluția este contrară cele înregistrate în alte mari centre urbane, prețul apartamentelor a ajuns în mai la 1.598 euro pe metru pătrat.

La nivel național, nivelul este cu peste 11% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit datelor imobiliare.ro. Reprezentanții platformei arată că avansul vine pe fondul cererii ridicate, care va continua să se mențină și în lunile următoare.

Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din țară. Prețul mediu a ajuns la 2.753 euro pe metru pătrat, după un avans de 10% în ultimul an, dar piața imobiliară din al 2-lea cel mai mare oraș al țării, se pregătește să depășească un nou prag, cu o creștere de trei procente doar în ultimele 30 de zile.

Un metru pătrat cât o casă

Proprietățile noi se apropie de nivelul de 3.000 euro pe metru pătrat. Brașovul își consolidează poziția de al 2-lea cel mai scump oraș al țării pe piața rezidențială. După ce a înregistrat cel mai ridicat ritm de creștere. Prețurile apartamentelor au urcat cu aproape 19% până la 1.907 euro pe metru pătrat.

În cazul apartamentelor noi, prețul mediu a ajuns la 2.224 euro pe metru pătrat.

Brașov și Cluj sunt astfel, singurele orașe unde prețul mediu al apartamentelor noi a depășit 2.000 euro pe metru pătrat. În București, prețurile apartamentelor au atins un nou maxim istoric. Prețul mediu pe metru pătrat a ajuns la 1.723 euro, fiind cu peste 11% peste nivelul din urmă cu un an. Un nou nivel maxim a fost atins și pe segmentul apartamentelor vechi, de 1.705 euro pe metru pătrat. Un avans similar a fost înregistrat și pe piața imobiliară din Constanța.

Prețul mediu a urcat astfel la 1.656 euro pe metru pătrat, însă pe segmentul apartamentelor noi oferta mare a ținut prețurile sub control. Prețurile cerute de proprietari au înregistrat în ultimele 12 luni cea mai mică variație din țară, de 4,2% și au ajuns la 1.806 euro pe metru pătrat. În schimb, Timișoara este orașul în care apartamentele noi s-au scumpit cel mai mult, după creșteri de aproape 22% în ultimele 12 luni și de 4% în ultimele 30 de zile. Prețul mediu pe acest segment a atins 1.960 euro pe metru pătrat. Timișoara are însă cel mai accesibil apartamente vechi din rândul marilor orașe. Deși s-au scumpit cu 7% în ultimul an, acesta costă, în medie, 1.568 euro pe metru pătrat. Iașul rămâne centrul regional cu cele mai ieftine apartamente.