Topul ţărilor din Europa cu cele mai IEFTINE locuinţe noi / Pe ce loc se află România

Publicat: 09/08/2024, 08:41

România își menține poziția a treia în topul țărilor europene cu cele mai accesibile prețuri pentru locuințele noi, conform ediției a 13-a a studiului Deloitte Property Index 2024.

Prețul mediu pentru un metru pătrat de locuință nouă a ajuns la 1.504 euro în 2023, în creștere ușoară față de 2022, când acesta era de 1.461 euro/mp. Doar Bosnia și Herțegovina și Grecia au prețuri mai mici, ceea ce face din România una dintre cele mai accesibile piețe imobiliare din Europa.

În contrast, Austria se află în fruntea listei țărilor cu cele mai scumpe locuințe din Europa, cu un preț mediu de 4.920 euro/mp în 2023, urmată de Germania (4.700 euro/mp) și Franța (4.538 euro/mp). Cu toate acestea, aceste țări au înregistrat scăderi ale prețurilor față de anul anterior.

Studiul Deloitte arată că 15 dintre cele 24 de țări analizate au înregistrat creșteri ale prețurilor locuințelor noi, cele mai semnificative fiind în Ungaria (13,3%) și Polonia (12,2%). În schimb, scăderi notabile au fost observate în Italia (minus 10,7%), Danemarca (minus 3,8%), Norvegia (minus 3,5%) și Marea Britanie (minus 3,3%).

Un român are nevoie de 5,9 salarii medii anuale brute pentru a achiziționa o locuință nouă

Din punct de vedere al accesibilității, un român avea nevoie, în 2023, de 5,9 salarii medii anuale brute pentru a achiziționa o locuință nouă de 70 mp, o îmbunătățire față de 2022, când erau necesare 6,3 salarii. Acest lucru plasează România pe locul al patrulea în topul accesibilității, după Danemarca (4,7 salarii), Norvegia (4,8) și Italia (5,3). Pe de altă parte, Cehia se confruntă cu cel mai scăzut grad de accesibilitate, unde sunt necesare 13,3 salarii anuale brute pentru achiziționarea unei locuințe noi.

În ceea ce privește prețurile locuințelor din România, Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș, cu un preț de 2.434 euro/mp, în creștere cu 3% față de anul anterior. Bucureștiul se situează pe locul doi, cu un preț mediu de 1.726 euro/mp, urmat de Brașov, unde prețul este de 1.618 euro/mp. Este de remarcat faptul că România este printre puținele țări europene în care cel mai scump oraș nu este capitala, alături de Belgia (unde Anvers este cel mai scump), Italia (Milano), Germania (Munchen) și Spania (Barcelona).

Pe piața chiriilor, Londra a devenit cel mai scump oraș european

Potrivit Irinei Dimitriu, Partener la Reff & Asociații | Deloitte Legal, piața imobiliară rezidențială din România a fost influențată în 2023 de ratele ridicate ale dobânzilor, care au afectat atât dezvoltatorii, cât și cumpărătorii. Totuși, semnalele de reducere a dobânzilor, transmise de Banca Centrală Europeană și Banca Națională a României, ar putea revitaliza investițiile și stimula creditarea ipotecară. De asemenea, creșterea veniturilor populației și perspectivele economice pozitive sunt de așteptat să dinamizeze activitatea în domeniul imobiliar în viitorul apropiat.

Pe piața chiriilor, Londra a devenit cel mai scump oraș european, cu o chirie medie lunară de 33,8 euro/mp, urmată de Dublin (31,5 euro/mp) și Paris (31,3 euro/mp). La polul opus, cele mai mici chirii medii se înregistrează în Patra, Grecia (6,3 euro/mp) și Burgas, Bulgaria (6,9 euro/mp). În România, Cluj-Napoca este cel mai scump oraș, cu o chirie medie de 9,7 euro/mp, urmat de București, cu 9,2 euro/mp, ambele în creștere față de anul anterior.

Marius Vasilescu, Partener Consultanță Financiară la Deloitte România, subliniază că scăderea numărului de tranzacții imobiliare și încetinirea activității de construcție au influențat prețurile și chiriile în 2023. Este necesară stimularea activității pe această piață pentru a crește oferta și a răspunde cererii în creștere pe termen mediu și lung, spune el.

Ediția a 13-a a studiului Deloitte Property Index a analizat evoluția pieței imobiliare rezidențiale în 24 de țări și 69 de orașe europene, oferind o imagine detaliată a dinamicii prețurilor și chiriilor din întreaga regiune.

Sursa video: Antena 3

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro....
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Cât costă un kilogram de carne de porc înainte de Crăciun. Cum explică producătorii prețul...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Se schimbă banii. Anunț oficial BNR în România. Unde merg românii cu bancnotele
Au apărut secretele unui mare actor român. Nu multă lume îi știa trecutul
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Cum a reușit o femeie să se îmbarce fără bilet într-un avion de la New...