Prima pagină » Actualitate » Toshihide Maskawa, laureat al premiului Nobel pentru Fizică, a murit. Fizicianul s-a remarcat prin teoria particulelor elementare

Toshihide Maskawa, laureat al premiului Nobel pentru Fizică, a murit. Fizicianul s-a remarcat prin teoria particulelor elementare

Toshihide Maskawa, laureat al premiului Nobel pentru Fizică, a murit. Fizicianul s-a remarcat prin teoria particulelor elementare

Toshihide Maskawa, un om de știință japonez care a câștigat Premiul Nobel pentru munca sa de pionierat în domeniul fizicii particulelor. Acesta a murit în urma unei lupte cu o boală necruțătoare, la domiciliul său din Kyoto. Avea 81 de ani. Anunțul a fost făcut de o universitate japoneză.

Fizicianul japonez s-a stins din viață vinerea trecută din cauza unui carcinom la nivel gingival.

Masukawa s-a făcut remarcat prin teoria sa asupra particulelor elementare. Maskawa, profesor la Universitatea Kyoto Sangyo, a propus că există șase tipuri de quarc, un grup de particule elementare, în 1973, când doar trei tipuri fuseseră confirmate. În 1973, Maskawa şi Kobayashi şi-au publicat teoria, bazată pe cercetările lui Nambu, asupra existenţei a cel puţin şase quarcuri ce permiteau explicarea conceptului de asimetrie spontană în fizica particulelor.

Inexistența antimateriei a fost un mister major pentru oamenii de știință, deoarece se crede că a fost produs împreună cu materia odată cu nașterea universului.

Ultimele trei tipuri de quarc au fost descoperite până în 1994.

Toshihide Maskawa primise în 2008 Premiul Nobel pentru Fizică, alături de alţi doi oameni de ştiinţă de origine japoneză, însă cu cetăţenie americană, Makoto Kobayashi şi Yoichiro Nambu, pentru contribuţia lor în domeniul asimetriei în fizica subatomică.

Maskawa, profesor emerit la Universitatea din Kyoto, a urmat cursurile Universităţii din Nagoya şi a obţinut doctoratul la universitatea din centrul Japoniei în 1967.

El a devenit profesor la Institutul de Fizică Teoretică Yukawa de la Universitatea Kyoto în 1980, la conducerea căruia s-a aflat ulterior.

 

Citește și