„Tot ce îmi doresc acum este să mă sinucid”. Dialogul cutremurător dintre un soldat rus și mama lui
Soldații ruși care iau parte la invazia Ucrainei sunt într-o „dezordine completă”, potrivit înregistrărilor vocale obținute de o companie britanică de informații.
Fondatorul ShadowBreak, Samuel Cardillo, în vârstă de 26 de ani, a declarat pentru The Telegraph că mesajele au fost trimise de amatori care ascultau cu antene.
„Ceea ce am descoperit este că trupele ruseşti operează într-o dezordine totală. Nu au nicio idee încotro se îndreaptă și cum să comunice corect între ei. Au fost perioade în care i-am auzit [pe soldații ruși] plângând în luptă, o perioadă în care se insultau unul pe celălalt – evident că nu era un semn de moral mare”, a declarat Cardillo.
Cardillo a mai spus că unele dintre mesaje au fost „dovada crimelor de război”, deoarece au dezvăluit ordinul de a trage rachete în zonele urbane. Alte înregistrări video arată că soldații ruși se retrag spre Rusia, după ce au devenit frustrați, în timp ce într-un sms trimis de un soldat mamei sale ar fi spus: „Singurul lucru pe care îl vreau acum este să mă sinucid”.
Mesajul soldaților ucraineni: ”Nu ați început încă să muriți! Predați-vă, copii!”
Soldații ucraineni au transmis și un mesaj pentru militarii ruși, în care îi îndeamnă să se predea.
„Mergeți acasă la familiile voastre, nu are sens să muriți degeaba în țara noastră!Ați crezut că ucrainenii vă vor aștepta cu flori.Vă așteptăm cu rachete Javelin. Aţi crezut că președintele nostru este un comediant și un clovn.Aţi descoperit că este un Joker de fier, care vă atacă cu drone Bayraktar. Sunteți cu toții tineri, știu bine asta. Niciunul dintre voi nu vrea să moară aici. Rămâneți fără muniție şi fără combustibil. Nu aveți idee încotro mergeți, nu cunoașteți deloc terenul. Noi am crescut aici. Este pământul nostru”, au transmis aceștia.
Ucraina, a noua zi de război
O coloană de forțe ruse a deschis focul, în primele ore ale zilei de vineri, 4 martie, vizând cea mai mare centrală nucleară din Europa, care reprezintă aproximativ un sfert din producția de energie a Ucrainei. Atacul, soldat cu un incendiu de proporții în apropierea reactoarelor nucleare, vine la doar câteva ore de la a doua rundă de negocieri ruso-ucrainene. Cele două state au declarat că au ajuns, joi, la o înțelegere privind „securizarea în comun a coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor și, de asemenea, cu privire la furnizarea de medicamente și hrană în zonele cele mai afectate de lupte”. În acest scop, s-a agreat asupra posibilității unei încetări temporare a focului. Cel puțin un milion de refugiați au părăsit până acum Ucraina, după estimările ONU, alte milioane de oameni fiind așteptați să treacă granița în zilele următoare. Primele opt zile ale războiului s-au soldat cu pierderi greu de cuantificat pentru ambele părți. Localități întregi șterse de pe hartă de bombardamente, mii de locuințe, școli, spitale, catedrale, instituții publice distruse, sute de civili care și-au pierdut viața. Însă costurile economice ale războiului sunt și mai greu de anticipat. Agenția de rating S&P a retrogradat, joi, ratingul Rusiei la „CCC-”, după ce miercuri Fitch şi Moody’s i-au coborât ratingul la categoria „junk”. La rândul său, Ucraina a fost retrogradată săptămâna trecută de agențiile de rating și a cerut FMI asistență financiară de urgență.