Tot ce trebuie să știi despre PENSIA DE URMAȘ. În ce condiții se acordă, după intrarea în vigoare a Legii 360/2023, la 1 septembrie 2024

Publicat: 20 11. 2024, 14:26
Tot ce trebuie să știi despre pensia de urmaș / Foto cu caracter ilustrativ

Pensia de urmaș cunoaște câteva modificări importante, la fel ca restul pensiilor din România, după ce Legea 360/2023, aplicabilă de la 1 septembrie 2024, a intrat în vigoare. Mulți români vor să știe în ce condiții se acordă pensia de urmaș, având în vedere noile reglementări.

Trebuie spus că, în mare, principalele reguli privind beneficiarii și condițiile de acordare au rămas neschimbate, dar câteva clarificări importante au fost aduse, după cum arată avocatnet.ro.

Cine poate beneficia de pensie de urmaș

Cine poate beneficia de pensie de urmaș, iată ce-și doresc mulți români să afle.

În primul rând, pensia de urmaș i se cuvine soțului supraviețuitor, care are acest drept pe toată durata vieții. Atenție, dacă a atins vârsta standard de pensionare și durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani!

Dacă, însă, vorbim despre un mariaj cuprins între 10 și 15 ani, atunci pensia de urmaș se acordă cu o reducere de 0,5% pentru fiecare lună lipsă, echivalent cu un procent de 6% pe an.

Noua lege a pensiilor a păstrat excepțiile în acest caz:

  • în cazul decesului soțului în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, perioada minimă de căsătorie nu mai este necesară, dar soțul supraviețuitor nu trebuie să realizeze venituri mai mari decât salariul minim brut pe țară.

Și copiii persoanei decedate beneficiază de pensie de urmaș. Ei primesc acest drept până la vârsta de 16 ani, iar dacă își continuă studiile, până la cel mult 26 de ani.

FOARTE IMPORTANT: în cazul copiilor cu invaliditate, pensia de urmaș se acordă pe toată durata invalidității, dacă aceasta a survenit în timpul perioadelor menționate anterior!

Cum se calculează pensia de urmaș

La fel cu vechea lege, și 360/2023 păstrează aceeași metodă de calcul în cazul pensiei de urmaș.

Cuantumul pensiei:

  • 50% din pensia susținătorului pentru un singur urmaș;
  • 75% pentru doi urmași;
  • 100% pentru trei sau mai mulți urmași.

În cazul copiilor orfani de ambii părinți, cuantumul pensiei se calculează prin însumarea drepturilor de pensie de urmaș datorate după fiecare părinte.

De asemenea, modificarea numărului de urmași îndreptățiți atrage recalcularea pensiei, pentru a reflecta noile condiții.

CITEȘTE ȘI:

Simona Bucura-Oprescu despre pensia de urmaș: Se va primi 50% din pensia recalculată a defunctului

PENSIE de urmaș 2024. După câți ani de căsnicie poate soțul supraviețuitor primi acești bani