Românii care nu stau la aceeași adresă din buletin trebuie să știe că riscă să fie amendați dacă nu își reglementează situația.
Aceste informații sunt binevenite, mai ales pentru o persoană care are nevoie să obțină o viză de flotant.
Viza de flotant este obligatorie pentru persoanele care nu locuiesc la adresa din buletin pentru o perioadă mai mare de 15 zile. În cazul în care nu își reglementează situația, riscă o amendă de până la 150 de lei.
Persoana fizică mutată la o altă locuință decât cea de domiciliu, numită locuință secundară, face mențiunea referitoare la stabilirea reşedinţei.
Sunt exceptate de la obținerea vizei de flotant următoarele persoane:
Pentru eliberarea unei vize de flotant sunt necesare următoarele documente:
Viza de flotant are o valabilitate limitată. Aceasta se acordă pentru o perioadă care nu poate depăși un an de zile. La expirarea perioadei, se depune o nouă cerere pentru prelungire.
De asemenea, viza de flotant nu poate fi făcută pe o durată mai mică de o lună de zile.
Cu ajutorul vizei de flotant, persoanele care nu au o adresă permanentă se pot înregistra la o adresă temporară, unde locuiesc cu chirie, de exemplu. Practic, viza de flotant permite unei persoane să locuiască într-o anumită locație deși nu deține acolo o proprietate sau nu are un contract de închiriere încheiat pe numele său.
În funcție de fiecare administrație locală în parte, procesul de obținere a unei vize de flotant poate dura între 15 și 30 de zile lucrătoare.