Tot mai mulți șoferi lovesc alte mașini în parcări și fug de la fața locului. Cei care au ghinionul să-și găsească mașina „șifonată” sunt despăgubiți cu greu și pentru că poliția nu identifică, de multe ori, autorii accidentului.
În 2021 aproape 10.000 de bucureșteni au mers la secție să depună plângere că au găsit mașina lovită iar autorul s-a făcut nevăzut, scrie digi24.ro.
Unul dintre păgubiți spune că înțelege că s-au scumpit asigurările, dar era de bun simț ca șoferul care i-a „șifonat” mașina să lase măcar un număr de telefon.
Numărul celor care lovesc și fug este tot mai mare în București.
„Avem undeva la 8.000 de accidente în 2020. În 2021, aceste accidente au crescut cu 9.500 de sesizări în acest sens. Invocă fel și fel de motive… „Nu mi-am dat seama”, „Este o avarie minoră”… sau spun că „N-am crezut că pentru asemenea avarie trebuie să vin la poliție”, dar legea spune clar că pentru orice tamponare trebuie să vii la poliție în 24 de ore, sau să închei o înâelegere amiabilă, dacă dau de celălalt șofer la fața locului”, a declarat Cristian Iana, șef Birou Accidente Ușoare București.
Conducătorii auto care sunt găsiți de poliție după ce au lovit un autoturism sunt chemați să predea permisul.
„Persoana păgubită poate primi o despăgubire, iar biroul se poate îndrepta vinovatului de drept pentru recuperarea prejudiciului, dacă nu există o asigurare, se poate adresa și pentru daune materiale cât și pentru vătămări corporale”, a menționat Mădălin Roșu, director Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România.
Polițiști au sancționat anul trecut peste 14.000 de șoferi care nu dețineau o poliță de răspundere civilă auto obligatorie (RCA), un număr-record al ultimilor ani. Și prețul lor a crescut abrupt, după ce liderul pieței, City Insurance, a rămas fără autorizația de funcționare.
Piaţa asigurărilor de răspundere civilă auto obligatorie (RCA) a ajuns la un nivel-record al primelor brute subscrise anul trecut – când s-a prăbușit liderul City Insurance – respectiv la 5,93 miliarde de lei. Este cel mai mare avans din ultimii 11 ani, de aproape 50% (49,4%) faţă de anul 2020, potrivit datelor preliminare ale Autorității de Supraveghere Financiară, citate de Ziarul Financiar.