Mai multe țări europene au reintrodus armata obligatorie ca răspuns la războiul din Ucraina și amenințarea percepută din Rusia. Pe măsură ce conflictul continuă, țări precum Danemarca, Suedia, Finlanda și Norvegia își reevaluează strategiile de apărare și reintroduc stagiul militar obligatoriu.
Mai multe țări europene, în special Țările Nordice, au reintrodus sau extins serviciul militar obligatoriu pe fondul amenințării tot mai mare a Moscovei.
În Danemarca sau Norvegia, oamenii iau parte la stagiul militar care durează câteva luni și primesc după finalizarea acestuia o primă în bani.
În Suedia, guvernul a propus un plan de restabilire a recrutării atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Această măsură are scopul de a spori pregătirea militară a populației, relatează CNN. Această schimbare vine pe fondul agravării tensiunilor dintre Occident și Rusia.
În mod similar, Finlanda a implementat deja un sistem de serviciu militar obligatoriu, care a fost piatra de temelie a politicii sale de apărare de decenii.
Norvegia explorează, de asemenea, modalități de a-și consolida capacitățile militare, cu discuții despre creșterea numărului de recruți și îmbunătățirea programelor de instruire. Norvegia a devenit primul membru al alianței defensive NATO care a recrutat atât bărbați, cât și femei în condiții egale.
Aceste practici nu sunt izolate, ci fac parte dintr-o tendință mai amplă în Europa, pe măsură ce națiunile își reevaluează pozițiile militare în lumina conflictului în curs din Ucraina. În această direcție, Țările Baltice, precum și câteva din Europa Centrală au început să reintroducă acest stagiu militar obligatoriu. Nici Polonia nu se lasă mai prejos. Studenții polonezi au și ei parte de instrucție și sunt învățați să tragă cu arma.
În schimb, în România, până acum nu s-a luat nicio decizie cu privire la reintroducerea serviciului militar obligatoriu.
Războiului din Ucraina are și un efect psihologic asupra societăților europene. Teama de un potențial conflict a dus la o acceptare tot mai mare a recrutării ca măsură necesară pentru securitatea națională.
Surse: România TV, CNN
Sursă foto: Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: MAPN
CITEȘTE ȘI:
O româncă a petrecut un an într-o capsulă NASA care imită viața pe Marte
Cât costă o INSULĂ în Grecia? Țara scoate la vânzare zeci de insule anual
Lanț de tragedii printre turiști. Un tată și fiica sa au fost uciși de FULGER în Bulgaria