Tot mai puțină carne și brânză de oaie. Crescătorii renunță la animale
Din cauza valului de scumpiri, crescătorii de oi renunță la animale. Așadar, în piețe și magazine, vom găsi mai puțină carne de oaie. La fel va fi și cu produsele din lapte de oaie sau capră. Numai în județul Dolj, din cei 1.700 de crescători au mai rămas 900.
Nicolae Bratu este unul dintre sutele de crescători de oi din Segarcea, județul Dolj. Până acum două luni, a avut 750 de ori, dar a renunțat la 200 din ele.
„În primul rând, pășunea nu mai există din cauza secetei și, în al doilea rând, forța de muncă. Foarte greu… Nu sunt serioși. Mai avem 500, dar cel mai mult am avut 750”, spune ciobanul.
Mulți au venit azi la această expoziție să își vândă oile. Este și cazul unui tânăr care are la vânzare 100 de oi.
„Nu le mai pot ține pentru că sunt costuri foarte mari cu furajele”, spune el.
Așadar, în piețe și în magazine vom găsi tot mai puțină carne, dar și brânză de oaie și capră.
„Încurajăm crescătorii să nu renunțe, pentru că oieritul nu mai are niciun viitor. Nu suntem ajutați. Le dau celor din zone montane, nouă nu. Sunt cheltuieli foarte mari. Omul se descurcă, încearcă să ducă greul. Dar dacă am fi și încurajați…. Ne-ar ajuta dacă ne-ar lăsa pe noi să le sacrificăm”, spune Constantin Stancu, președintele asociației crescătorilor de oi și capre din Dolj.
În județul Dolj sunt în prezent 900 de crescători de oi și capre.