Știm cu toții cât timp trebuie să ținem alimentele și carnea în frigider, dar ne-am gândit vreodată și la cele din congelator? Cât timp putem ține, de exemplu, carnea de porc în cel mai răcoros „sertar” al combinei noastre frigorifice? Mulți români greșesc atunci când ignoră acest aspect.
De exemplu, carnea ar trebui congelată maxim 3 luni și pâinea poate rezista între 3-6 luni, scrie goodhousekeeping.com. Cher Loh, Curatorul-șef al Școlii de Bucătari Good Housekeeping’s, a creat un ghid de congelare a alimentelor în condiții optime.
Carnea se păstrează 3 luni în congelator. Astfel, vita și porcul „durează” 3 luni, în timp ce mielul se congelează doar 2 luni.
Șunca se ține 2 luni, carnea la cutie, 3 luni, jambonul, 2 luni, puiul/curcanul, 3 luni, rața și gâsca, 3 luni, iepurele, 3 luni.
Peștele se congelează timp de 6 luni, iar fructele, în funcție de forma lor (congelate, piure, suc de fructe), între 6-12 luni.
Legumele rezistă cel mai mult congelate, undeva la 12 luni. Roșiile și piureurile de legume se congelează 6 luni.
Mâncarea preparată rezistă în congelator după cum urmează: supele și sosurile: 3 luni, prăjiturile: 3-6 luni, pâinea: 3-6 luni, aluatul de pâine: 1 lună, iar produsele de patiserie: 3 luni.
În cazul lactatelor, acestea se congelează, preferabil, 12 luni, dacă vorbim despre unt sărat, 6 luni, untul nesărat, 6-12 luni, înghețata.
– Asigurați-vă că frigiderul răcește și congelează corespunzător. Temperatura optimă este de minus 18 grade.
– Congelatoarele funcționează mai eficient când sunt pline, dar evitați să le supraîncărcați, deoarece aerul trebuie să circule cum trebuie și să mențină o temperatură constantă.
– Nu puneți în congelatoare alimente calde și, când congelați în cantități mari, folosiți funcția de congelare rapidă fast freeze.
– Puneți alimentele în pungi de vidat, pentru a păstra aroma fiecăruia din ele.
– Folosiți containere separatoare pentru a depozita alimentele congelate.
– Când congelați lichide, lăsați spațiu între ele, pentru a se extinde, altfel vor umple tot congelatorul.
– Separați alimentele care s-ar putea lipi între ele, folosind hârtie de copt, folie alimentară etc.
– Etichetați fiecare pungă, astfel încât să știți conținutul, data și numărul de porții.
– Nu recongelați alimentele!
– Decongelarea în cuptorul cu microunde trebuie să se facă acoperit, pentru a evita contaminarea.
– Asigurați-vă că mâncarea este complet decongelată, înainte să o gătiți.