Toți șoferii care montează astfel de dispozitive la mașină pot primi amendă de 2900 de lei. Li se va reține și permisul de conducere pentru 90 de zile
Atunci când îți achiziționezi o mașină sau, pur și simplu, îți dorești ceva nou, este posibil să îți achizionezi tot felul de gadgeturi pentru autoturismul tău, însă nu toate pot fi omologate și acceptate de către poliție. Ba chiar, mai mult decât atât, instalarea unor dispozitive neomologate te poate costa o amendă destul de mare.
Printre ”îmbunătățirile” aduse unei mașini se poate număra și un set de lumini speciale roșii și albastre. Iar dacă la acestea se adaugă și o sirenă, mașinile ar putea induce în eroare alți șoferi aflați în trafic și ar putea fi confundate cu cele ale autorităților.
Așadar, acest lucru este complet interzis, iar șoferii care vor fi prinși cu aceste ”gadgeturi” vor fi sancționați cu o amendă 2.900 de lei. În cazul în care conducătorii auto care dețin un asemenea dispozitiv luminos se și recomandă ca polițiști în fața oamenilor legii atunci se adaugă la amendă și un dosar penal.
Există 5 clase de sancțiuni cu puncte de amendă în Codul Rutier
Încălcarea prevederilor Codului Rutier se sancționează. Există 5 clase de sancțiuni cu puncte de amendă în Codul Rutier, ultima fiind exclusiv pentru persoanele juridice:
- Clasa I: 2-3 puncte de amendă, respectiv 290 de Lei – 435 lei
- Clasa a II-a: 4-5 puncte de amendă, respectiv 580 de Lei – 725 lei
- Clasa a III-a: 6-8 puncte de amendă, respectiv 870 de Lei – 1.160 lei
- Clasa a IV-a: 9-20 de puncte de amendă, respectiv 1.305 lei – 2.900 lei
- Clasa a V-a (pentru persoane juridice): 21-100 de puncte de amendă, respectiv 3.045 Lei – 14.500 lei
Punctul de amendă este în continuare plafonat, nu a fost majorat odată cu salariul minim brut pe economie, la 145 de lei.