Prima pagină » Actualitate » Toți șoferii care sunt prinși cu asta în mașină vor primi o AMENDĂ de 2.900 de lei. Este folosit de mulți români

Toți șoferii care sunt prinși cu asta în mașină vor primi o AMENDĂ de 2.900 de lei. Este folosit de mulți români

Toți șoferii care sunt prinși cu asta în mașină vor primi o AMENDĂ de 2.900 de lei. Este folosit de mulți români
Șoferii care nu își plătesc amenzile de circulație ar putea rămâne fără permisul de conducere

Codul rutier a fost modificat din nou anul acesta și cuprinde sancțiuni mai dure pentru șoferii care nu respectă regulile. Printre aceste modificări se numără amenzi mai mari pentru flash-uri, șicane în trafic, conducere agresivă sau suspendarea permisului majorată în anumite cazuri.

Potrivit noului Cod Rutier, șoferii care își vor achiziționa diverse gadget-uri pentru mașinile lor trebuie să știe că nu toate vor fi acceptate de către poliție. Astfel, instalarea unor dispozitive neomologate va fi sancționată cu o amendă usturătoare. De exemplu, aici poate fi vorba despre setul de lumini speciale roșii și albastre.

În cazul în care șoferii le adaugă pe mașinile lor alături de o sirenă, vehiculele ar putea induce cetățenii în eroare pentru că ar putea fi confundate cu cele ale polițiștilor. Dacă un șofer este prins cu așa ceva, va fi sancționat cu o amendă în valoare de 2.900 de lei.

Există 5 clase de sancțiuni cu puncte de amendă în COD RUTIER 2023

Încălcarea prevederilor Codului Rutier se sancționează. Există 5 clase de sancțiuni cu puncte de amendă în Codul Rutier, ultima fiind exclusiv pentru persoanele juridice:

Clasa I: 2-3 puncte de amendă, respectiv 290 de Lei – 435 lei
Clasa a II-a: 4-5 puncte de amendă, respectiv 580 de Lei – 725 lei
Clasa a III-a: 6-8 puncte de amendă, respectiv 870 de Lei – 1.160 lei
Clasa a IV-a: 9-20 de puncte de amendă, respectiv 1.305 lei – 2.900 lei
Clasa a V-a (pentru persoane juridice): 21-100 de puncte de amendă, respectiv 3.045 Lei – 14.500 lei

Punctul de amendă este în continuare plafonat, nu a fost majorat odată cu salariul minim brut pe economie, la 145 de lei.

COD RUTIER 2023 adaptat la legislaţia internaţională. Maşină confiscată pentru cei care depăşesc cu mult viteza legală

Cod rutier adaptat la legislaţia europeană şi în România. Șoferii vor rămâne fără permisul de conducere și certificatul de înmatriculare a mașinii timp de șase luni, în cazul în care depășesc cu mai mult de 100 de km/h viteza legală pe un sector de drum, potrivit unui proiect legislativ aflat în dezbaterea senatorilor. În plus, dacă șoferii sancționați astfel sunt prinși că merg cu mașina în perioada în care talonul este reținut, polițiștii pot dispune inclusiv confiscarea mașinii.

În primul rând, proiectul legislativ de la Senat introduce în Noul Cod rutier un nou prag de viteză, respectiv de peste 100 de km/h față de limita legală, pentru depășirea căruia, șoferii vor risca amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni (cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce timp de 180 de zile, potrivit avocatnet.ro.

Cod rutier 2023. Maşina vitezomanilor va fi confiscată de stat. Ce se întâmplă cu toate amenzile din ianuarie

Dacă șoferul sancționat astfel depășește din nou pragul de viteză de peste 100 de km/h față de limita legală într-un interval de şase luni de la data restituirii permisului de conducere, perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.

În astfel de cazuri, poliţistul rutier va elibera șoferului o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru 15 zile. Dacă în perioada de șase luni de reţinere a talonului, perioadă începută cu ziua imediat următoare celei expirării valabilităţii dovezii înlocuitoare, un polițist identifică în trafic mașina care are certificatul de înmatriculare reţinut, acesta va dispune sancţiunea contravenţională complementară a confiscării autovehiculului.

Mașinile confiscate intră în proprietatea statului și pot fi valorificate, conform OG 14/2007 pentru reglementarea modului și condițiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, inclusiv prin vânzare. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, semnat de președintele statului și publicat în Monitorul official, arată sursa citată.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele

Citește și