Prima pagină » Actualitate » Tradiția busuiocului pus sub pernă, ”un obicei neortodox”. Ce spune un preot despre această datină străveche

Tradiția busuiocului pus sub pernă, ”un obicei neortodox”. Ce spune un preot despre această datină străveche

Tradiția busuiocului pus sub pernă, ”un obicei neortodox”. Ce spune un preot despre această datină străveche

Boboteaza este o sărbătoare importantă pentru credincioșii ortodocși, sărbătoare de care se leagă numeroase tradiții și obiceiuri.  

O datină străveche spune că pune busuioc sub pernă în noaptea de dinainte de Bobotează, adică în noaptea de 5 spre 6 ianuarie. Fetele care nu sunt măritate trebuie să țină post în ajun de Bobotează, să se roage și să își pună sub pernă o crenguță de busuioc.

Însă, părintele Florin Ioniță, preot paroh al Parohiei Brătila de Jos din județul Bacău, explică faptul că acest obicei este unul neortodox, care nu are nicio legătură cu realitatea.

”Este un obicei neortodox. Se spune că atunci când preotul vine cu Boboteaza, fata să nu vadă preotul sau dascălul, să rupă o bucată de busuioc, să o lege de deget și noaptea își visează ursitul. Nu este adevărat. Dacă era adevărat, era cel mai ușor.

N-am soartă, sunt în singurătate, când vine preotul cu Boboteaza, pun la deget busuioc, îmi visez ursitul și mă mărit. Câte fete n-au așteptat așa să se mărite și au ajuns bătrâne și nu s-au mai măritat. Așa zisul obicei cu busuiocul este mai mult o provocare a lor de a-și regândi viața și de aș dori să se căsătorească. Probabil bătrânii le-au spus să se ducă să ia busuioc că se mărită anul acesta, iar dacă fata nu era căutată de niciun bărbat, începea să aibă nădejde în acest lucru. Deci, este un obicei care nu face cinste și este neortodox”, a spus părintele Florin Ioniță, pentru Spectacola.

Tradiții de Bobotează

În ziua de 6 ianuarie, preoţii sfinţesc apele, iar cu apa sfinţită oamenii îşi stropesc casele şi animalele. Restul de agheasmă pe care o primesc de la preot când vine cu Iordanul o păstrează în sticle, pentru leac.

În satele de pe malul unei ape, în timpul slujbei de Bobotează, s-a împământenit obiceiul ca preotul să arunce o cruce de lemn în apa rece, uneori îngheţată, iar câţiva feciori curajoşi sar după ea şi o aduc înapoi.

Potrivit unei alte credințe populare, atunci când preotul bagă sau aruncă crucea în apă, dracii ies de unde s-au ascuns şi fug pe câmp, dar nu pot fi văzuţi de oameni, ci doar de lupi, care îi urmăresc şi îi sfâşie.

În ziua Botezului Domnului nu este bine să lași haine la uscat, căci diavolii își caută scăpare, ascunzându-se sub ele. În popor se mai spune că două săptămâni după Bobotează nu se recomandă să speli în pârâuri rufele sau cămășile, căci diavolii abia așteaptă să se agațe de ele.

 

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele