Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Cum e marcată această sărbătoare cu cruce roșie din calendarul ortodox
Pe 23 aprilie este prăznuit Sfântul Mucenic Gheorghe, iar în funcție de zonă există diverse tradiții și obiceiuri, în această zi.
Sfântul Gheorghe – tradiții și obiceiuri
Potrivit tradiţiei creştine, în ajunul zilei de 23 aprilie, oamenii pregăteau brazde verzi, tăiate sub formă pătrată, în care înfigeau ramuri de salcie şi flori de primăvară, cunoscute în Bucovina sub numele de calce.
„Urzicatul” era un alt obicei, practicat de tinerii din comunităţile tradiţionale bucovinene. Întrucât sărbatoarea deschidea o perioadă solicitantă, tinerii se atingeau, pe furiş, peste părţile neacoperite ale corpului, cu tulpini de urzică, nutrind convingerea că în felul acesta vor fi mai ageri, mai harnici şi mai sănătoşi de-a lungul întregii veri care urma să înceapă.
În dimineaţa zilei de Sf. Gheorghe, capul familiei, întotdeauna un bărbat, aşeza brazdele împodobite la stâlpii porţilor şi ai caselor, precum şi la ferestre. Se credea astfel că familia, recolta şi animalele erau protejate de forţe malefice.
Fetele nemăritate credeau că de sărbătoarea Sfântului Gheorghe îşi pot vedea ursitul dacă priveau într-un recipient cu apă. Tot în această zi, fetele mai obişnuiau să semene usturoi pe care îl păstrau până anul viitor.
Mâncând usturoiul semănat cu un an înainte, ele credeau că vor fi înzestrate cu toate virtuţile şi că se vor căsători în cel mai scurt timp. (Sursa: Mediafax)
Mesaje de Sfântul Gheorghe. Cele mai inspirate urări pentru cei peste un milion de români care îşi serbează onomastica
Peste 710.000 de bărbaţi şi aproape 380.000 de femei poartă numele Gheorghe sau derivate ale acestuia, conform datelor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Vezi aici cele mai inspirate urări și mesaje de Sfântul Gheorghe!
Pe 23 aprilie este prăznuit Sfântul Mucenic Gheorghe. Este sărbătoare cu cruce roşie
Pe 23 aprilie este sărbătoare cu cruce roșie, în calendarul ortodox. Este prăznuit Sfântul Mucenic Gheorghe, care s-a născut în Capadocia, într-o familie creștină, și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian.
Încă de tânăr rămâne fără tatăl său, care a murit mărturisind credința creștină. După acest eveniment trist din viața lui, se mută în Palestina împreună cu mama sa.
Urmează cariera militară, ajungând comandant în armată împăratului Dioclețian. În anul 303, când împăratul a început persecuțiile împotriva creștinilor, Sfântul Gheorghe a mărturisit chiar înaintea lui Dioclețian credința în Hristos.
Cum se vor desfășura slujbele de Florii la Catedrala Patriarhală
Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile) are loc anul acesta duminică, 25 aprilie 2021. Însă, din cauza pandemiei COVID-19 și a restricțiilor, slujbele din biserici vor avea loc în alte condiții.
La Catedrala Patriarhală, aflată în București, evenimentele liturgice prilejuite de sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile) vor avea loc „respectarea regulilor sanitare în vigoare”, potrivit unui comunicat emis de Patriarhia Română.
Prima slujbă are loc începând cu ora 08.30. Este vorba de slujba de binecuvântare a ramurilor de salcie şi finic.