Prima pagină » Actualitate » Tradiții și superstiții de Revelion în lume. Ce să faci ca să ai noroc în noul an

Tradiții și superstiții de Revelion în lume. Ce să faci ca să ai noroc în noul an

Tradiții și superstiții de Revelion în lume. Ce să faci ca să ai noroc în noul an

Anul Nou este foarte important în tradiția românilor, de această zi fiind legate multe obiceiuri și superstiții populare. Însă, nu numai pentru români este important Revelonul, aproape fiecare popor are tradiții pe care le respectă cu sfințenie pentru a avea noroc, sănătate, bani și dragoste în anul care bate la ușă. 

Tradiții și superstiții de Revelion în lume

În Argentina, domnișoarele sunt sfătuite să poarte lenjerie roz pentru a-și găsi un partener în anul ce vine. De asemenea, la 12 noaptea, argentinienii superstițioși fac un pas cu piciorul drept pentru a le merge bine tot anul anul.

În Brazilia, petrecăreții se plimbă pe străzi lovind gălăgios oale și tigăi cu linguri de lemn. Totodată, acolo se recomandă îmbrămintea albă, care ține la distanță spiritele rele. Pentru a avea noroc, cei curajoși sar peste șapte valuri sau aruncă flori în ocean, tribut pentru zeița Iemanja, protectoarea apelor.

La miezul nopții, grecii taie Vasilopita, o plăcintă specială de Revelion, în care este ascunsă o monedă. Persoana care găsește moneda în porția sa se așteaptă să aibă noroc și prosperitate în noul an.

Tradiții și superstiții de Revelion în lume. În Turcia, se aruncă rodii de la balcon.

Scoțienii sărbătoresc Hogmanay, o serie de tradiții care încep în noaptea de Revelion și continuă pe parcursul primei săptămâni a noului an. Acestea includ ”First-Footing”, o tradiție în care prima persoană care intră într-o casă aduce cu ea daruri simbolice de noroc.

În Chile, la masa de Revelion se servește linte pentru un an plin de bani. Casa este măturată în ajun pentru a ”curăța” energia negativă.

În Columbia, se spune că dacă te plimbi în jurul casei cu o valiză goală vei avea parte de un an plin de călătorii.

Cetățenii din Eduador obișnuiesc să ardă o păpușă pentru a încheia anul.

În Japonia, la miezul nopții, templele budiste sună clopotele de 108 de ori, simbolizând cele 108 păcate umane. Se crede că această tradiție ajută la curățarea spiritului și la aducerea norocului în noul an.

În Spania, se spune că trebuie să mănânci câte un strugure la fiecare bătaie a ceasului de la miezul nopții pentru a avea un an prosper.

În Turcia, se aruncă rodii de la balcon. Cu cât acestea se sparg în mai multe bucăți, cu atât anul ce vine va fi unul mai bun.

În Venezuela, se poartă lenjerie galbenă pentru noroc.

Superstiții de Revelion în România

Niciodată nu mătura în Ajun de Anul Nou pentru că vei alunga prosperitatea. Dacă în ajun speli rufe, îţi va merge rău tot anul. De altfel, nu este bine să speli rufe până la Bobotează, când se sfinţesc apele. Indiferent care este motivul, în noaptea de Anul Nou nu trebuie să plângi. Cei ce întâmpină noul an cu lacrimi pe față vor fi supărați și vor avea parte de o mulțime de probleme, iar cei ce dorm vor fi somnoroși întregul an.

Una dintre cele mai cunoscute superstiții spune că prima persoană care va trece pragul casei în prima zi a Noului An îți va influența anul care tocmai a început. Se spune că dacă prima persoană care intră în casă este bărbat, atunci vei avea un an plin de noroc, în schimb, dacă femeia intră prima în casă, Anul Nou va fi plin de ghinion.

Se spune că pentru un an îmbelşugat este bine ca la miezul nopţii, de Revelion, pe masă să fie pahare şi farfurii pline, iar fiecare membru al familiei să aibă bani asupra sa. Paharele, farfuriile şi buzunarele goale sunt semnele unui an sărac, consideră superstiţioşii.

Foto: Shutterstock

Citește și: Ce trebuie să pui pe masa de Revelion pentru a avea noroc tot anul

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și