Tradiții și superstiții de Sfânta Parascheva 2024. Ce trebuie să faci astăzi

Publicat: 14 10. 2024, 09:05
Tradiții și superstiții de Sfanta Parascheva

Sfânta Parascheva este prăznuită, în fiecare an, la data de 14 octombrie. Sărbătoarea este cinstită printr-un pelerinaj religios la Catedrala Mitropolitană din Iași. Care sunt tradițiile și superstițiile de Sfânta Parascheva și ce trebuie să faci astăzi.

Despre viața Sfintei Parascheva se cunosc puține lucruri și au apărut cu mult după perioada în care a trăit. Cuvioasa Parascheva s-a născut la Epivat, astăzi Selimpașa, Turcia, la finele secolului al X-lea, din părinți creștini, cu o situație financiară bună.

Potrivit mărturiilor, Sfânta mergea la biserică, de la vârsta de 10 ani, auzind verstul: Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Cuvioasa a împartă hainele ei celor nevoiași. Potrivit însemnărilor preluate și în sinaxarele bisericești, după ce i-au murit părinții, aceasta a împărțit averea celor nevoiași. A dus o viață grea, plină de încercări, iar sfârșitul vieții a găsit-o tot în locurile natale, fără ca nimeni să o recunoască.

Moaștele Cuvioasei Parascheva au fost aduse în Moldova de către domnitorul Vasile Lupu (1634-1653) și așezate la 14 octombrie 1641, la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”. În anul 1887, moaștele Sfintei au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Tradiții și superstiții de Sfânta Parascheva 2024. Ce trebuie să faci astăzi

Pelerinajul de la Iași a devenit astfel unul dintre cele mai importante evenimente religioase din România și se desfășoară în fiecare an în luna octombrie.

Sfânta Parascheva este numită „luminătoarea casnică a Moldovei” și se spune că protejează femeile căsătorite și le ajută la naștere.

În popor, Sfânta Parascheva este percepută ca fiind „mare la trup și urâtă la chip”, dar cu un suflet bun, deoarece îi ferește pe oameni de boli, de grindină, de trăsnet, iar pe copii îi apără de deochi.

Astfel, de Sfânta Parascheva se impart alimente celor nevoiași și se dau de pomană pachete, în amintirea celor dragi, care au pierit.

Ziua Sfintei Parascheva este zi de pomenire a celor morți. Cu acest prilej, se dau de pomană pâine din grâul nou și must dulce, dar și fructe ale toamnei.

O superstiție importantă legată de ziua Cuvioasei Parascheva este legată de animale. Spre exemplu, ciobanii cred că dacă oile se îngrămădesc în staul, iarna va fi grea, iar dacă animalele stau răsfirate, atunci sezonul va fi mai blândă.