TRAGEDIA „MH 17”. La 10 ani de la doborârea aeronavei Malaysia Airlines, rudele victimelor așteaptă răspunsuri: „Încă luptăm pentru dreptate”

TRAGEDIA „MH 17”. La 10 ani de la doborârea aeronavei Malaysia Airlines, rudele victimelor așteaptă răspunsuri: „Încă luptăm pentru dreptate”
Publicat: 18/07/2024, 09:39
Actualizat: 18/07/2024, 09:40

Au trecut 10 ani de la tragedia „MH 17”, atunci când o aeronavă Boeing 777 –  aparținând companiei Malaysia Airlines – a fost doborâtă de o rachetă în estul Ucrainei, în timp ce efectua cursa Amsterdam – Kuala Lumpur, iar familiile victimelor își caută, în continuare, dreptatea.

La bordul aeronavei Boeing 777 se aflau 298 de persoane și nu a existat niciun supraviețuitor.

  • Și-au pierdut viața 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului.
  • Ancheta penală a fost coordonată de o echipă comună de anchetă (JIT – Joint Investigation Team), formată din reprezentanți ai autorităților judiciare și polițienești din Olanda, Ucraina, Australia, Belgia și Malaysia.
  • Parchetul General din Olanda a anunțat – în data de 19 iunie 2019 – demararea acțiunii penale împotriva a patru suspecți, trei ruși și un separatist ucrainean.

Boeingul 777, aparţinând companiei Malaysian Airlines, a decolat de la Amsterdam, îndreptându-se către Kuala Lumpur, pe data de 17 iulie 2014. Aeronava a fost lovită de o rachetă de tip BUK de concepţie sovietică, chiar deasupra zonei de conflict cu separatiştii proruşi, în estul Ucrainei, prăbușindu-se în apropiere de Hrabove, regiunea Donețk,  la aproximativ 40 de kilometri de frontiera cu Rusia.

După demararea anchetei, investigatorii au stabilit că sistemul de rachete BUK a fost folosit de cei patru acuzați pentru a doborî, cu premeditare, aeronava Malaysian Airlines, chiar dacă Kremlinul a negat, încă din primele zile, orice implicare în această acțiune. (informații punctuale AICI)

„Vom continua să luptăm până când se va răspunde la toate întrebările”

Piet Ploeg și-a pierdut fratele, Alex, soția fratelui său, Edith, și fiul lor, Robert, în timp ce călătoreau de la Amsterdam la Kuala Lumpur, în anul 2014.

Aceștia se numărau printre pasagerii zborului Malaysia Airlines MH17 când aeronava a fost doborât peste estul Ucrainei, devastat de război, în data de 17 iulie.

Rămășițele cumnatei lui Ploeg și ale nepotului său au fost descoperite la locul accidentului și trimise înapoi în Țările de Jos pentru identificare. Nicio urmă a fratelui său nu a fost găsită.

Anchetatorii internaționali au dezvăluit că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer Buk de fabricație rusă deasupra estului Ucrainei, unde a declanșat un conflict între separatiștii susținuți de Moscova și forțele de la Kiev. Și, în luna noiembrie a anului 2022, o instanță a condamnat în lipsă doi ruși și un ucrainean pentru doborârea MH17.

Dar, la 10 ani de la tragedie, rudele celor care și-au pierdut viața încă mai caută răspunsuri.

„Încă luptăm pentru dreptate”, a declarat Ploeg, care este acum președintele Fundației pentru dezastre de zbor MH17, pentru The Moscow Times.

„O mulțime de întrebări nu au răspuns încă: cine a tras racheta Buk? De ce au tras racheta? Cine a fost responsabil pana la urma? Cine a dat ordinul? Vom continua să luptăm până când se va răspunde la toate întrebările”, a mai declarat Piet Ploeg.

Există „indicii puternice” că președintele rus Vladimir Putin a aprobat personal furnizarea rachetei care a lovit avionul

Procurorii olandezi au declarat anul trecut că există „indicii puternice” că președintele rus Vladimir Putin a aprobat personal furnizarea rachetei care a lovit avionul. Rusia a negat, întotdeauna, orice implicare și a criticat acuzațiile că a fi jucat un rol, considerându-le ca fiind „motivate politic”.

Judecătorii olandezi au condamnat în 2022 doi cetățeni ruși – Igor Girkin, care este un fost comandant al separatiștilor pro-Moscovi din estul Ucrainei, și Serghei Dubinsky –, împreună cu ucraineanul Leonid Kharchenko la închisoare pe viață, în lipsă, pentru rolul lor în doborârea avionului Malaysia Airlines.

Fiindcă cei trei bărbați se află în Rusia, este puțin probabil să ispășească, vreodată, această pedeapsă.

  • Judecătorii au decis că Girkin, Dubinsky și Harcenko ar putea fi considerați responsabili pentru transportul rachetei Buk de la o bază militară rusă din Rusia și pentru poziționarea acesteia la locul de lansare, chiar dacă nu au apăsat pe trăgaci.
  • Nu au existat suficiente probe care să demonstreze implicarea lui Oleg Pulatov, singurul suspect care a avut reprezentare legală în timpul procesului, a decis instanța.

Toți suspecții erau membri ai grupării armate susținute de Kremlin care lupta împotriva guvernului ucrainean în regiunea Donețk din estul Ucrainei, care a fost ulterior anexată de Moscova, în anul 2022.

Anchetatorii au oprit investigația referitoare la doborârea avionului în 2023

Anchetatorii au oprit investigația referitoare la doborârea avionului în 2023, invocând „dovezi insuficiente” pentru a acuza și alți suspecți.

  • Cu toate acestea, Organizația Aviației Civile Internaționale, o agenție a Națiunilor Unite, continuă să investigheze implicarea Rusiei.
  • Țările de Jos și Ucraina au depus un dosar împotriva Rusiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, care examinează și plângerile individuale ale familiilor victimelor.

În această săptămână, Uniunea Europeană a cerut Moscovei „să-și accepte responsabilitatea în această tragedie și să coopereze pe deplin în slujirea justiției”,  dar, de-a lungul anilor, Kremlinul a subliniat permanent că Rusiei „nu i s-a permis să ia parte la investigație”.

Pentru rudele victimelor, ancheta asupra tragediei a devenit o luptă lungă pentru adevăr.

„A devenit o meserie”, a spus Ploeg, care a fost prezent atât la ședințele de judecată din Olanda, cât și la cele ale CEDO, și a călătorit la Montreal pentru a discuta cu oficialii Organizației Aviației Civile Internaționale.

„Ne este foarte dor de ei, desigur”, a adăugat Ploeg, potrivit The Moscow Times.


Citește și:

„Moarte regimului”, grafitti și poezii. Adolescenții care se opun Războiului lui Putin în Ucraina, CONDAMNAȚI la ani grei de închisoare

Ziua cea mai lungă. A fost REPROGRAMAT procesul lui Evan Gershkovich, jurnalistul Wall Street Journal arestat în Rusia și acuzat de spionaj

RĂZBOIUL METALELOR. Rusia este strânsă în menghina sancțiunilor, oligarhii Oleg Deripaska și Vladimir Potanin vând aluminiu și nichel în China

„Trompeta” Moscovei de la Rossiya 1 amenință, din nou, Europa. Evgheni Popov: „Trei RACHETE sunt suficiente” / Bucureștiul, pe harta țintelor

Gigantul rus KASPERSKY își ia „jucăriile” și pleacă din SUA după frâna pusă de administrația Biden: „Decizie tristă și dificilă”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”