Au trecut 10 ani de la tragedia „MH 17”, atunci când o aeronavă Boeing 777 – aparținând companiei Malaysia Airlines – a fost doborâtă de o rachetă în estul Ucrainei, în timp ce efectua cursa Amsterdam – Kuala Lumpur, iar familiile victimelor își caută, în continuare, dreptatea.
La bordul aeronavei Boeing 777 se aflau 298 de persoane și nu a existat niciun supraviețuitor.
Boeingul 777, aparţinând companiei Malaysian Airlines, a decolat de la Amsterdam, îndreptându-se către Kuala Lumpur, pe data de 17 iulie 2014. Aeronava a fost lovită de o rachetă de tip BUK de concepţie sovietică, chiar deasupra zonei de conflict cu separatiştii proruşi, în estul Ucrainei, prăbușindu-se în apropiere de Hrabove, regiunea Donețk, la aproximativ 40 de kilometri de frontiera cu Rusia.
După demararea anchetei, investigatorii au stabilit că sistemul de rachete BUK a fost folosit de cei patru acuzați pentru a doborî, cu premeditare, aeronava Malaysian Airlines, chiar dacă Kremlinul a negat, încă din primele zile, orice implicare în această acțiune. (informații punctuale AICI)
Piet Ploeg și-a pierdut fratele, Alex, soția fratelui său, Edith, și fiul lor, Robert, în timp ce călătoreau de la Amsterdam la Kuala Lumpur, în anul 2014.
Aceștia se numărau printre pasagerii zborului Malaysia Airlines MH17 când aeronava a fost doborât peste estul Ucrainei, devastat de război, în data de 17 iulie.
Rămășițele cumnatei lui Ploeg și ale nepotului său au fost descoperite la locul accidentului și trimise înapoi în Țările de Jos pentru identificare. Nicio urmă a fratelui său nu a fost găsită.
Anchetatorii internaționali au dezvăluit că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer Buk de fabricație rusă deasupra estului Ucrainei, unde a declanșat un conflict între separatiștii susținuți de Moscova și forțele de la Kiev. Și, în luna noiembrie a anului 2022, o instanță a condamnat în lipsă doi ruși și un ucrainean pentru doborârea MH17.
Dar, la 10 ani de la tragedie, rudele celor care și-au pierdut viața încă mai caută răspunsuri.
„Încă luptăm pentru dreptate”, a declarat Ploeg, care este acum președintele Fundației pentru dezastre de zbor MH17, pentru The Moscow Times.
„O mulțime de întrebări nu au răspuns încă: cine a tras racheta Buk? De ce au tras racheta? Cine a fost responsabil pana la urma? Cine a dat ordinul? Vom continua să luptăm până când se va răspunde la toate întrebările”, a mai declarat Piet Ploeg.
Procurorii olandezi au declarat anul trecut că există „indicii puternice” că președintele rus Vladimir Putin a aprobat personal furnizarea rachetei care a lovit avionul. Rusia a negat, întotdeauna, orice implicare și a criticat acuzațiile că a fi jucat un rol, considerându-le ca fiind „motivate politic”.
Judecătorii olandezi au condamnat în 2022 doi cetățeni ruși – Igor Girkin, care este un fost comandant al separatiștilor pro-Moscovi din estul Ucrainei, și Serghei Dubinsky –, împreună cu ucraineanul Leonid Kharchenko la închisoare pe viață, în lipsă, pentru rolul lor în doborârea avionului Malaysia Airlines.
Fiindcă cei trei bărbați se află în Rusia, este puțin probabil să ispășească, vreodată, această pedeapsă.
Toți suspecții erau membri ai grupării armate susținute de Kremlin care lupta împotriva guvernului ucrainean în regiunea Donețk din estul Ucrainei, care a fost ulterior anexată de Moscova, în anul 2022.
Anchetatorii au oprit investigația referitoare la doborârea avionului în 2023, invocând „dovezi insuficiente” pentru a acuza și alți suspecți.
În această săptămână, Uniunea Europeană a cerut Moscovei „să-și accepte responsabilitatea în această tragedie și să coopereze pe deplin în slujirea justiției”, dar, de-a lungul anilor, Kremlinul a subliniat permanent că Rusiei „nu i s-a permis să ia parte la investigație”.
Pentru rudele victimelor, ancheta asupra tragediei a devenit o luptă lungă pentru adevăr.
„A devenit o meserie”, a spus Ploeg, care a fost prezent atât la ședințele de judecată din Olanda, cât și la cele ale CEDO, și a călătorit la Montreal pentru a discuta cu oficialii Organizației Aviației Civile Internaționale.
„Ne este foarte dor de ei, desigur”, a adăugat Ploeg, potrivit The Moscow Times.
Citește și: