Tragedie cumplită în Constanța. Două tinere au MURIT în urma unui accident violent provocat de un șofer beat criță. Se va aplica Legea Anastasia?
Două tinere, în vârstă de 21 și 28 de ani, au decedat în noaptea de marți spre miercuri, în urma unui grav accident rutier petrecut între localitățile Agigea și Techirghiol, pe DN 38. Șoferul unui dintre autoturismele implicate, un bărbat de 45 de ani, era beat criță.
Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a anunțat că accidentul a avut loc pe 16 octombrie, la puțin timp după miezul nopții.
Potrivit primelor cercetări, două autoturisme s-au ciocnit violent, iar în urma impactului, cele două femei au murit pe loc. Una dintre victime se afla la volanul unuia dintre vehicule.
„Conducătorul celuilalt autoturism, un bărbat de 45 de ani, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o alcoolemie de 1,07 mg/l alcool pur în aerul expirat”, au declarat reprezentanții IPJ Constanța.
Bărbatul a fost ulterior dus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii exacte a alcoolemiei în sânge.
La fața locului, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” a intervenit cu mai multe echipaje, inclusiv unul de descarcerare și echipaje de prim ajutor și terapie intensivă mobilă. Din păcate, echipele medicale nu au reușit să resusciteze victimele, acestea fiind declarate decedate, potrivit Agerpres.
Polițiștii continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate circumstanțele producerii accidentului. Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă ani grei de închisoare în baza Legii Anastasia.
Ce prevede Legea Anastasia?
Legea prin care şoferii care se urcă băuţi la volan şi fără permis de conducere să ajungă direct la închisoare, cunoscută şi ca „Legea Anastasia”, denumită astfel în memoria fetiţei de patru ani care a fost ucisă, pe 1 iunie, în faţa casei, conform news.ro.
Actul normativ are ca obiect de reglementare completarea art. 91 alin. (3) din Legea nr. 286/2009, astfel încât să nu poată fi dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru infracţiunea de ucidere din culpă, dacă aceasta a fost săvârşită ca urmare a conducerii unui vehicul fără permis de conducere sau a conducerii unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.
Astfel, la articolul 91 al legii menţionate este introdus un nou alineat care prevede că: „Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) şi (3) dacă acestea au fost săvârşite în condiţiile art. 335 sau 336”.
Senatorul PSD Robert Cazanciuc, unul dintre iniţiatorii actului normativ a precizat că legea este „concepută să prevină, să limiteze dramele rutiere şi să conştientizeze asupra consecinţelor punitive ale teribilismului la volan”.