Prima pagină » Actualitate » Tragedie cumplită la un curs de ÎNOT: Un copil de 8 ani a murit sub ochii tatălui său: „L-am luat în braţe: Filip, Filip!”

Tragedie cumplită la un curs de ÎNOT: Un copil de 8 ani a murit sub ochii tatălui său: „L-am luat în braţe: Filip, Filip!”

Tragedie cumplită la un curs de ÎNOT: Un copil de 8 ani a murit sub ochii tatălui său: „L-am luat în braţe: Filip, Filip!”

O tragedie cutremurătoare a avut loc într-o localitate din Bihor, unde un băiat de doar 8 ani a murit în timpul unui curs de înot cu un instructor privat.

Micuțul se afla în bazin când, dintr-o dată, s-a speriat și i s-a făcut rău. A fost scos imediat din apă, dar la scurt timp a leșinat.

Tatăl copilului și instructorul de înot au încercat să-l resusciteze, însă eforturile lor au fost zadarnice.

Nici echipa de salvare sosită la fața locului nu a reușit să-l readucă la viață.

Instructorul de înot a relatat clipele dramatice petrecut la bazin:

„L-am luat în brațe, părintele striga de pe margine: Filip, Filip! L-am luat, am făcut doar o întoarcere și i-am dat copilul în brațe. Perfect, panicat, dar striga. Am început manevrele de resuscitare, dându-mi seama după simptomatologia pe care o avea că era o problemă”, a declarat el, potrivit Observatornews.

Ghid de prim ajutor în caz de înec

Înecul survine atunci când căile aeriene sunt inundate cu apă, provocând asfixie urmată de stop cardiac.

Timpul de intervenție nu trebuie să depășească 3 minute pentru a preveni leziunile cerebrale ireversibile.

Există două mecanisme prin care înecul poate duce la deces:

  1. Înecul propriu-zis (înecul albastru) – când apa este aspirată în plămâni.
  2. Hidrocuția (înecul alb) – un șoc provocat de contactul brusc cu apa rece, care poate cauza stop cardiorespirator înainte de inhalarea apei.

Alte cauze care pot duce la înec includ traumatisme severe sub apă sau la suprafață și accidente acute, precum infarctul miocardic acut (IMA), accidentul vascular cerebral (AVC), sau crizele epileptice.

Semne și simptome ale înecului propriu-zis:

  • Apnee reflexă cu spasm glotic
  • Dispnee și inundarea plămânilor cu apă
  • Hipertensiune arterială și tahicardie
  • Pierderea cunoștinței
  • Stop respirator urmat de stop cardiac

Primul ajutor în caz de înec pas cu pas

Ventilația rapidă: Începeți ventilația cât mai rapid, în condiții de siguranță pentru salvator (în apă de mică adâncime sau la mal).

Deschiderea căilor aeriene: Administrați ventilații prin respirație gură la gură sau gură la nas.

Aducerea victimei la mal: Încercați să aduceți victima cât mai rapid la mal.

Verificarea respirației și pulsului: La scoaterea din apă, examinați rapid dacă victima respiră și dacă are puls.

Eliberarea căilor respiratorii: Dacă insuflația nu provoacă expansiunea toracelui, încercați eliberarea căilor respiratorii (manevrele nu trebuie să depășească 5 secunde).

Eliminarea apei din plămâni: Poziționați victima astfel încât apa să se scurgă din plămâni. La copii, țineți-i de glezne cu capul în jos pentru câteva secunde; la adulți, sprijiniți-i pe coapsele salvatorului cu toracele și capul în jos. Aplicați câteva lovituri între omoplați pentru a ajuta evacuarea apei, potrivit paginadenursing.ro.

Poziționarea victimei: Dacă victima respiră, așezați-o pe o parte. Dacă nu respiră, începeți manevrele de resuscitare.

Resuscitarea: Continuați manevrele până la sosirea echipajului de urgență. Dacă aveți trusa necesară, efectuați intubația traheală și aspirația traheobronșică.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele

Citește și