Traian Băsescu a deschis proces în instanță, după ce a fost declarat colaborator al SECURITĂȚII. Fostul președinte vrea să revină în vila de protocol

Publicat: 03 08. 2024, 16:02
Actualizat: 03 08. 2024, 16:13

Traian Băsescu a intentat un proces, după ce a fost evacuat din vila de protocol ce i-a fost repartizată, notează EVZ. Fostul șef de stat încearcă să-ș recapete beneficiile, după ce a fost declarat colaborator al Securității. 

Fostul președinte Traian Băsescu atacă direct legea prin care i-au fost retrase beneficiile, după ce s-a demonstrat că a fost colaborator al Securității. Băsescu susține că legea este neconstituțională și cere verificarea de către CCR.

Traian Băsescu vrea înapoi beneficiile, după ce a fost declarat colaborator al Securității

Fostul președinte a deschis un proces în instanță, la Judecătoria Sectorului 1 prin care cere anularea deciziilor prin care i-au fost retrase beneficiile.

Vineri, 2 august 2024, Judecătoria Sectorului 1 a admis cererea lui Traian Băsescu și a decis să sesizeze Curtea Constituțională cu o excepție de neconstituționalitate referitoare la Legea 406/2001, prin care i-au fost retrase beneficiile.

Traian Băsescu este de părere că legea ce fac referire la condițiile în care foștii șefi de stat își pierd dreptul la beneficii sunt neconstituționale. Actul normativ a fost promulgat înainte ca Traian Băsescu să fie declarat colaborator al Securității.

Legea a fost modificată la finalul paragrafului ce stabilea condițiile în care sunt pierdute beneficiile a fost făcută o adăugire. Nu poate beneficia de drepturi „nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității”.

În cererea formulată de Traian Băsescu, este menționat că Legea nr. 243/2021 a fost adoptată după ce CNSAS a cerut constatarea calității de colaborator al Securității în instanță. Mai mult, legea nu exista atunci când instanța Curții de Apel București a constatată că a fost colaborator al fostei Securități.

„Astfel, o hotărâre judecătorească nu poate să producă decât acele efecte juridice prevăzute de lege la data pronunţării sale. A atribui noi efecte juridice unei hotărâri judecătoreşti prin care s-a constatat calitatea de colaborator al fostei Securităţi, ope legis (prin puterea legii), după pronunţarea hotărârii judecătoreşti reprezintă legiferarea în mod retroactiv a unei forme de răspundere”, se mai arată în cererea lui Traian Băsescu, conform fanatik.ro.

Traian Băsescu își pune speranța în CCR

Cererea formulată de fostul președinte a fost admisă de Judecătoria Sector 1, iar CCR va trebui să analizeze legea. Magistrații sunt cei care vor avea ultimul cuvânt în privința doleanțelor lui Băsescu.