Traian Preoteasa a câștigat un nou mandat, de patru ani, la conducerea CFR Călători. Recrutarea a făcută în baza OUG privind guvernanţa corporativă
Directorul general al Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători „CFR Călători” S.A, Traian Preoteasa, va rămâne în funcție încă patru ani, după ce mandatul său a fost aprobat, luni, de Consiliul de Administrație al companiei de stat.
Compania CFR Călători va fi condusă, începând de luni, de directorul general Traian Preoteasa, pentru un mandat de patru ani.
Consiliul de Administraţie al CFR Călători a votat şi a aprobat, luni, structura de conducere a companiei în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, a transmis companie, printr-un comunicat de presă.
„Procedura de alegere a conducerii pe un mandat de patru ani a inclus, conform legii, şi procesul de recrutare şi de selecţie a candidaţilor de către o firmă de recrutare personal”, a transmis compania.
În funcția de director financiar al CFR Călători fost aleasă Aida Hanganu.
Cum s-a derulat procedura
Procesul de recrutare pentru noul director general al CFR Călători” în conformitate cu criteriile obligatorii privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice s-a finalizat săptămâna trecută., potrivit calendarului oficial anunțat din luna august. Au fost șapte candidați înscriși pe lista lungă, iar selecția în vederea nominalizării a fost făcută de o firmă de consultanță cu un trecut controversat.
Candidații înscriși în cursa pentru funcția de director general al CFR Călători au fost evaluați din punctul de vedere al competențelor, pe baza interviului și a declarației de intenție, iar la final, firma selectată a făcut nominalizarea către Consiliul de Administrație, forul care are puterea de decizie în numirea directorului General.
Traian Preoteasa, profil de „funcționar public”
Traian Preoteasa nu este, nici pe departe, la primul mandat la conducerea CFR Călători. Cel mai recent mandat i-a fost reînnoit de Consiliul de Administrație, pentru cinci luni, din 1 septembrie 2023, și, mai mult, el este și director general adjunct tehnic al CFR, în urma unei decizii a instanței, după ce fusese destituit din funcție în august 2022. După ce a reclamat decizia și instanță și a câștigat, Traian Preoteasa trebuie să primească și aproximativ 75.000 de euro pentru perioada de aproape 14 luni în care nu a muncit, potrivit informațiilor Club Feroviar.
CV-ul lui Traian Preoteasa, care are și studii doctorale în inginerie mecanică, include multe funcții de conducere în societățile din sistemul feroviar de stat: director CFR Călători (2001-2005), director general adjunct al CFR Călători în 2005, director general al CFR SA (2005-2006), consilier la CFR SA (2006-2017), consilier al ministrului Transporturilor (2017-2018). Ulterior, el a preluat conducerea CFR Marfă, care a intrat în concordat preventiv, procedură care s-a dovedit a fi păguboasă și pe care să aducă CFR Marfă în pragul falimentului. Din septembrie 2021 Traian Preoteasa a fost numit director general al CFR Călători, iar în mandatul său pierderile operatorului feroviar de stat au fost enorme, scriu jurnaliștii de la Club Feroviar.
Recent, sursa citată a scris că Traian Preoteasa și-a plagiat lucrarea de doctorat. Peste o jumătate (respectiv 160 de pagini din 264 pagini) din lucrarea de doctorat scrisă în 2009 de către Traian Preoteasa, director general CFR Călători, sunt identice 100% cu o lucrare scrisă de acesta în coautorat cu îndrumătorul său de doctorat de la Universitatea Tehnică Craiova.
În mediul feroviar se vehiculează că DNA ar urma să elucideze de ce Traian Preoteasa încearcă să rămână director general al CFR Călători, conform publicației Feroviarul Român, din august, care precizează că ministrul Sorin Grindeanu a cerut AGA CFR Călători un raport privind managementul companiei.
Surse din cadrul CFR susțin că ministrul Sorin Grindeanu are informații despre faptul că numele Traian Preoteasa este „strâns legat” de cel puțin un dosar de corupție, fapt pentru care a ținut să se dezică de acțiunile întreprinse de acesta.
Bănuit de luare de mită și spălare de bani
Conform publicației citate, între 2010-2018, Traian Preoteasa a împrumutat sume variind între 9.000 – 100.000 euro către societatea comercială Allchim Co SA (actualmente Allchim DDD Co SA), care este beneficiara unui acord cadru de peste 2.2 milioane euro atribuit de Metrorex SA, societate unde Preoteasa este administrator.
Traian Preoteasa a împrumutat cu 25.000 euro și pe Mihai Florin Șucată, fost asociat și administrator al Allchim DDD Co SA și fost general SPP. Mai mult, finul lui Șucată, Cristinel Dumitru Ducu a beneficiat și el de 55.000 euro de la șeful CFR Călători.
Cristinel Dumitru Ducu a deținut 20% din Energocarb Serv SRL, companie care în 2018, a intrat în atenția DNA pentru un contract cu dedicație privind achiziția de cărbune de către compania de stat, CET Govora.
În martie 2021, Mihai Florin Șucată a fost trimis în judecată pentru spălare de bani, infracțiuni imputate în calitate de proprietar/administrator al Allchim DDD Co.
Publicația citată scrie că Traian Preoteasa a câștigat 215.000 lei pentru funcția de director al CFR Călători, fix în anul în care această instituție a ajuns la datorii record de peste 900 de milioane de lei. Mai are achiziționat în anul 2020 un apartament cu suma de 330.000 euro, dar pe care a uitat să îl menționeze în declarația sa de avere, la categoria proprietăți.
Susținerea din partea PNL, pe cale de dispariție
Traian Preoteasa este un apropiat al Partidului Național Liberal fiind numit director interimar al CFR Marfă în mandatul lui Ludovic Orban la conducerea PNL, și mai apoi, director general al CFR Călători, în 2021, de către Ministrul interimar al Transporturilor, Dan Vîlceanu.
După plecarea din partid și pierderea influenței acestora, Traian Preoteasa și-ar juca ultima carte afirmând că are susținerea Grupului de la Cluj. Astfel, el spune de fiecare dată că are o relație bună cu Ștefania-Gabriella Ferencz, fost secretar general în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, apropiată a lui Emil Boc și fost Secretar general în cadrul Ministerului Transporturilor, între 2019 – 2020. Un alt nume de care Traian Preoteasa se folosește pentru a crea senzația unei susțineri este al lui Marinel Burduja, tatăl lui Ioan Sebastian Burduja, în prezent ministru al Energiei în Guvernul Ciolacu.