De vineri dimineață, Transalpina se redeschide circulației. Accesul pe tronsonul Rânca-Obârșia Lotrului, cea mai spectaculoasă porțiune a traseului, va fi permis până după-amiază, la ora 18.00. Transalpina rămâne închisă pentru vehicule cu capacitate de încărcare mai mare de 3,5 tone. Excepție fac utilajele de deszăpezire, de întreținere sau pompieri. Transalpina se redeschide cu două săptămâni mai devreme, față de termenul estimat pentru redeschiderea, 30 iunie.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunță că specialiștii comisiei care a efectuat astăzi revizia specială a stabilit că drumul poate fi deschis în bune condiții între Rânca și Obârșia Lotrului, mai precis între km 34+800 și km 59+800.
Având în vedere specificul acestui drum montan aflat la mare altitudine este importantă respectarea condițiilor impuse pentru a nu exista evenimente nedorite, anunță Cristian Pistol, directorul general al CNAIR, pe contul său de Facebook.
Proprietarii de pensiuni de pe ambii versanți, dinspre Novaci și dinspre Valea Oltului-Lotru, estimează că își vor tripla numărul turiștilor, începând din acest week-end. Adevăratul spectacol este traversarea masivului Parâng la altitudini de peste 2.000 de metri și accesul facil la pășunile alpine sau vârfurile Păpușa și Parâng.
Asta nu înseamnă, avertizează salvamontiștii, ca turiștii care vor să bată la pas crestele, fie doar și pentru 2-3 kilometri, nu trebuie să fie echipați corespunzător, să alegă traseele în funcție de experiență și pregătirea fizică și să se informeze despre condițiile meteo. Deși la poalele muntelui poate părea vară, pe creste, iarna se poate instala temporar în câteva ore.
De asemenea, nu lăsați lanțurile de pentru roți în debara, chiar dacă nu ați înlocuit încă anvelopele de iarnă, nu ocupă prea mult loc în portbagaj, mai avertizează drumarii.