TRANSAPUSEANA, cel mai spectaculos drum din Apuseni, aproape de finalizare: „Multe atuuri, ne avantajează relieful”
Drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România, Transapuseana a fost un drum construit încă din perioada interbelică, în anul 1930. Drumul a fost gândit să facă legătura între Transilvania și Banat, traversând peisajul extraordinar al Munților Apuseni.
Modernizarea „Transapuseana”, drum de 80 kilometri lungime – Drumul Județean DJ 107 – este aproape gata și va fi finalizată în cursul anului 2024.
- Proiectul de modernizare a DJ 107I – Transalpina de Apuseni – reprezintă una dintre cele mai mari investiții pe un drum județean din România, cu o valoare totală de peste 73 de milioane de euro, majoritatea provenind din fonduri europene.
- Acest drum conectează Aiud la Autostrada A10 și zona Bucium – Abrud pe DN 74, trecând prin locuri cu semnificații turistice unice.
„E un avantaj destul de mare pentru noi, pentru localnicii comunei Râmeț”
Proprietarii de pensiuni au simţit deja potențialul uriaș pe care noua șosea îl are pentru turismul din zonă, așa că și-au deschis porțile pentru turişti, notează Antena 3 CNN.
Drumul a permis şi localnicilor să își vândă bucăți din teren pentru un preț mult mai avantajos.
„E un avantaj destul de mare pentru noi, pentru localnicii comunei Râmeț, că s-au scumpit terenurile, au crescut prețurile și e un avantaj. Cine vrea să vândă câștigă ceva bănuți”, spune un localnic, potrivit sursei citate.
„Îmi place foarte mult. Am venit aici acum trei zile. Suntem pentru prima dată în România şi este chiar superb, minunat. Este o natură minunată, am cunoscut oameni drăguţi, am avut parte de discuţii frumoase aici şi mâncarea este foarte gustoasă, atât de multe legume proaspete”
Turistă străină
„Avem și Mănăstirea Râmeț care e una dintre cele mai vechi din Ardeal”
Autoritățile au declarat că în august 2024 ar urma să fie recepționate lucrările pe drumul care leagă autostrada Sebeș-Turda, de Abrud și Apuseni, prin Aiud, scrie Alba24.
Vasile Raica – primarul comunei Râmeț – se așteaptă la un număr mult mai mare de turiști, odată cu modernizarea drumului.
„Comuna beneficiază de multe atuuri cu acest drum. Spre exemplu, a crescut enorm de mult prețul la teren, au început să se construiască foarte mult în toată comuna. Ne avantajează relieful… Avem și Mănăstirea Râmeț care e una dintre cele mai vechi din Ardeal”, spune Vasile Raica, primarul comunei Râmeț.
Citește și:
ZIUA JUSTIȚIEI. Alina Gorghiu: „Justiție până la capăt. Combatem fenomenul FUGARILOR!”