TRANSPORTATORII fluviali, loviți de efectele războiului din Ucraina. „Nu-i poţi lua de pe stradă”
Războiul din Ucraina a creat probleme firmelor de transport fluvial din judeţul Tulcea, care au rămas fără personal navigant de specialitate.
Fără a putea asigura un nivel de salarizare similar cu oferta societăților similare din Ucraina, firmele tulcene și-au pierdut angajații.
Ce declară șeful Navrom Delta SA
Deficitul de personal navigant pe ape interioare exista şi anterior războiului, însă conflictul armat din Ucraina a accentuat situaţia.
„Războiul din Ucraina a creat probleme foarte mari legate de personalul brevetat pe ape interioare.
Având în vedere că interesul a crescut foarte mult, ei sunt foarte bine plătiţi făcând transport de cereale şi, bineînţeles, de carburanţi. Vă dau un exemplu – un căpitan pe Dunăre poate primi net 3.500 euro pe lună, plus un spor de Ucraina.
Aşa cum am negociat contractul cu Ministerul Transporturilor, noi nu putem să susţinem asemenea salarii pentru personalul navigant”, a declarat directorul executiv al Navrom Delta SA, Nicolae Chichi.
El a mai spus că o altă problemă în identificarea personalului brevetat este situaţia de la Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV), institutul care pregăteşte acest personal.
„Personalul brevetat înseamnă căpitan, timonier, marinar, şef mecanic. Nu-i poţi lua de pe stradă şi asta e o problemă. Acum este o legislaţie europeană pentru brevetarea lor şi este înghesuială chiar şi la CERONAV. Programările nu sunt aşa de uşoare; sunt clase rezervate, lectorii nu sunt foarte mulţi… Pe toţi i-a luat prin surprindere războiul”, a menţionat Nicolae Chichi.
Potrivit acestuia, societatea Navrom Delta SA plăteşte un salariu de până la 1.200 de euro unui căpitan de navă. În prezent, firma duce lipsă de personal.
„În acest moment, avem nevoie de trei timonieri şi de un căpitan, ca să stăm liniştiţi în următoarea perioadă, având în vedere că urmează un sezon, zicem noi, foarte bun ca încărcare, ca grafic de circulaţie, ca număr de persoane pe care noi le vom transporta în acest sezon turistic”, a precizat directorul Navrom Delta SA.
Societatea Navrom Delta SA este singura care îndeplineşte condiţiile impuse de stat pentru a efectua transportul regulat cu nave al mărfurilor şi călătorilor în rezervaţia Deltei Dunării.