Tranziția de la MAȘINILE pe benzină la cele electrice/Victor NEGRESCU: Înlocuim o dependență față de PETROL, cu o altă dependență față de CHINA
This browser does not support the video element.
Mașinile cu combustie internă trebuie să dispară de pe străzi până în anul 2035-2030, spune Comisia Europeană. În același timp, mașinile electrice nu mai sunt chiar atât de căutate în Europa din cauza problemelor pe care le-au cauzat proprietarilor lor. Europarlamentarul social-democrat, Victor Negrescu, a explicat în emisiunea Andreei Crețulescu de la RTV cum vede rezolvată această situație.
Înlocuirea mașinilor românești, în majoritate acționate de benzină sau motorină, trebuie să aibă loc treptat, în ciuda directivelor U.E care au titlu de imperativ categoric și fără întârziere. Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, a vorbit despre perioada în care se mai poate circula cu aceste autovehicule și ce presupune această trecere de la un combustibil fosil la unul eco.
De circulat se poate circula cu ele. E vorba de achiziționarea de noi mașini. Și noi, la nivelul Partidului Social, ne-am impus acestui termen, să știți, pentru că noi am discutat cu industria din România, producătoare de mașini și ne-au spus foarte clar când ar fi pregătit să producă aceste mașini electrice. Mai mult decât atât, trebuie să punem și următoarea întrebare: dacă nu înlocuim o dependență față de petrol, cu o altă dependență față de China, în cazul acesta care deține materiile prime necesare pentru producția de mașini electrice. Deci e o dispută importantă și da, în viitorul mandat va trebui să se poarte o discuție, dar din nou fără poziționări sau soluții radicale, cum am văzut, din păcate, inclusiv din partea unor primar, inclusiv primarul de la Brăila.
Victor Negrescu a mai adăugat și faptul că o astfel de tranziție trebuie să aibă loc în urma unui dialo, nu în urma unui dictat, mai ales că avem de-a face cu populații care nu-și permit astfel de schimbări, mai ales că o mașină electrică nu este ieftină nici de cumpărat și nici de întreținut.
Acuma investiția publică în mașini care poluează mai puțin, fie că vorbim de autobuze, fie că vorbim de tramvaie, fie că vorbim de transport pentru copii, cred că e o investiție bună și e important să facem și acest pas, e să protejăm mediul și mediul îl reprezintă o prioritate, dar din nou nu cu soluții radicale. Asta mă deranjează pe mine cel mai mult. La multe din aceste propuneri care vin de la nivel european, totul se face ca un dictat, ori eu cred că a depășit perioada aceasta. Să fie un dialog, să găsim soluții și mai ales să avem grijă și de populațiile care nu își permit, pentru că nu e simplu să-și cumpere o mașină electrică sau să întreții o astfel de mașină.
Citește și: