Tot ce trebuie să știi dacă vrei să-ți înmatriculezi mașina în România. Acte necesare și cum poate fi plătită taxa
Bucuria de a fi proaspăt posesor al unei mașini – fie nouă, fie cumpărată la mâna a doua – vine cu o dilemă: ce trebuie să faci pentru a o înmatricula. Unde mergi, ce acte sunt necesare și, mai ales, cât durează. GÂNDUL va prezintă un ghid care să vă ajute în această situație.
În funcție de modul în care cumpărată mașina – de la un dealer auto sau de la o altă persoană – lista actelor este diferită.
Acte necesare pentru înmatricularea unei mașini noi cumpărate din România sau UE
- Cererea înmatriculare auto;
- Fişa de înmatriculare completată cu datele proprietarului şi având viza ANAF (În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare / talonul auto şi a altei persoane, se va depune şi fişa de înmatriculare completată cu datele acesteia)
- Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare – 49 lei;
- Actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie.
- Copia după contractul RCA încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia;
- Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, în original şi în copie.
- Cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie;
- Chitanță pentru taxa plăcuţelor cu numărul de înmatriculare: 40 lei pentru număr la rând – 20 lei/placă, respectiv 45 lei suplimentar pentru număr preferenţial.
Sumele se achită la depunerea documentelor sau prin transfer bancar Acte care atestă dobândirea personalităţii juridice (în cazul în care vehiculul va fi înmatriculat pe persoană juridică) și împuternicirea acordată persoanei desemnate să se ocupă de înmatriculare, potrivit drpciv.ro.
Înmatricularea unei mașini la mâna a doua cumpărată din România
În cazul în care mașina este second-hand, procedura este un pic mai simplă, pentru că se face doar transcrierea. Este nevoie de mai puține acte, așadar.
- Certificatul de înmatriculare al fostului proprietar în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate;
- Plăcuţele cu numărul de înmatriculare, dacă fostul proprietar nu a optat pentru păstrarea numărului respectiv.
Acte necesare înmatriculare auto second hand dintr-o țară UE
- Cerere înmatriculare auto;
- Fişa de înmatriculare completată cu datele proprietarului ce are viza ANAF (În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane, se va depune şi fişa de înmatriculare completată cu datele acesteia);
- Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare – 49 lei, se poate achita numerar la ghișeu odată cu depunerea documentelor;
- Actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie;
- Copia contractului RCA în termenul de valabilitate al acestuia;
- Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, în original şi în copie. Cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie;
- Certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de Registrul Auto Român – 539 de lei;
- Documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original, precum şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare;
- Dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice (ITP), în termenul de valabilitate a acesteia; Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare
Cererea de înmatriculare a unui vehicul achiziționat din România sau dintr-un alt stat UE care nu a fost niciodată înmatriculat
Unde se poate plăti taxa de înmatriculare a unei mașini
Pentru a plăti taxa de înmatriculare, în valoare de 89 de lei, puteți depune banii în conturile BCR, CEC Bank și în rețeaua de stații de plată SelfPay.
Taxa poate fi plătită și online, pe ghiseul.ro sau pe site-ul Direcției regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor. În acest caz, dovada plăţii nu este necesară.
Taxa pentru înmatriculare nu mai poate fi achitată în numerar la ghișeu, odată cu depunerea documentelor, conform DRPCIV.
Programare online pentru depunerea actelor de înmatriculare a unei mașini
Programare online pentru înmatricularea unei mașini se va face după ce aveți toate actele necesare la dosar.
Este nevoie să intrați aici.