Trecut de Putin pe linie moartă, „ȘOIMUL” Nikolai Patrushev și-a păstrat influența în FSB. Ce carte joacă fosta „eminență cenușie” de la Kremlin

Publicat: 28 09. 2024, 09:00

În luna mai a acestui an, Vladimir Putin l-a înlăturat pe vechiul său confident, Nikolai Patrushev, zis „Șoimul”, din funcția de secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse. Patrushev, unul dintre cele mai influente personaje din camarila lui Putin, a trecut de la statutul de „eminență cenușie” a Kremlinului la funcția de „consilier pentru construcții navale”.

La momentul respectiv, foarte mulți au anticipat că va urma o schimbare la nivelul clanurilor care dețin puterea în Rusia lui Putin.

O astfel de ipoteză avea un fundament serios, având în vedere că generația de generali care aveau conexiuni cu șeful Rosneft, oligarhul Igor Sechin – viceprim-ministru al Rusiei în cabinetul condus de premierul Vladimir Putin, din 2008 până în 2012 – era aproape de pensionare.

Cu toate acestea, deși au trecut 6 luni de la decizia luată de Putin, în ciuda mai multor eșecuri majore și scandaluri de corupție, „patrusheviții” (așa cum sunt etichetați apropiații lui Patrushev, al cărui nume a fost vehiculat, de mai multe ori, ca posibil succesor al lui Putin) și-au păstrat pozițiile influente în cadrul serviciilor de securitate – inclusiv la FSB (Serviciul Federal de Securitate, continuatorul KGB) -, unde Alexander Bortnikov a rămas la conducere.

Alexander Bortnikov, indestructibil? L-a depășit pe Andropov la comanda FSB

După atacul terorist din 22 martie, de la Primăria Crocus din Moscova, un eveniment care s-a soldat cu 145 de morți și 551 de răniți la doar cinci zile după încheierea votului în cele mai recente alegeri prezidențiale din Rusia, s-a crezut că Alexander Bortnikov, șeful FSB în vârstă de 72 de ani, se va despărți rapid de funcția sa importantă.

Demisia lui Bortnikov părea inevitabilă, notează The Insider, deoarece mai multe rapoarte operaționale despre creșterea activității subterane a ISIS au fost primite din regiunile rusești înainte de atac și nu au fost luate în seamă, iar mai multe țări, inclusiv Statele Unite, au emis avertismente cu privire la o amenințare iminentă, unele declarații fiind publice.

Cu toate acestea, comitetul antiterorism al lui Bortnikov părea preocupat de orice altceva, numai de fundamentaliștii islamici nu, vizând în principal simpatizanții Ucrainei. Când a lovit tragedia, Patrushev a fost cel care a venit în ajutorul lui Bortnikov, susținând că teroriștii acționau chiar la ordinele Ucrainei.

Ulterior, Bortnikov însuși a susținut că în spatele atacului terorist s-au aflat serviciile de informații militare ucrainene. Bortnikov a rămas în postul său și a depășit deja mandatul președintelui KGB Iuri Andropov, cel care a condus agenția timp de cincisprezece ani. Bortnikov ocupă această funcție de șaisprezece ani.

Alexander Bortnikov, șeful FSB

Paradoxuri în Rusia: Atacurile teroriste neprevenite l-au ajutat pe fostul șef al FSB Vladimir Putin să ajungă președinte

Totuși, trebuie precizat că eșecurile în combaterea terorismului nu au reprezentat niciodată vreo mare amenințare pentru carierele șefilor FSB din Rusia.

De fapt, privind retrospectiv, atacurile teroriste neprevenite l-au ajutat cândva pe fostul șef al FSB Vladimir Putin să ajungă președinte, iar asediile antiteroriste eșuate la Teatrul Dubrovka din Moscova (2002) și la Școala nr. 1 din Beslan (2004) nu l-au împiedicat pe Patrushev, care a condus FSB din 1999 până în 2008, să-și consolideze poziția de înalt oficial de securitate al Rusiei.

În același timp, de când Bortnikov a preluat conducerea FSB, în 2008, zeci de atacuri teroriste majore au avut loc în toată țara, soldându-se cu sute de victime.

  • FSB a fost, de asemenea, zguduit de scandaluri de corupție de mare profil și de scurgeri de date.
  • FSB a fost acuzat că nu a asigurat o fundație informativă, în mod adecvat, pentru invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în 2022.
  • De asemenea, FSB a fost acuzat și pentru că a trecut cu vederea semnalele de avertizare din jurul tentativei de lovitură de stat a lui Evgheni Prigojin, din vara anului 2023.

Cu toate acestea, la data de 14 mai 2024, Vladimir Putin a prezentat numele lui Bortnikov Consiliului de Securitate al Federației Ruse drept candidatul său preferat pentru funcția de director al FSB.

Ascultători, membrii Consiliului de Securitate au aprobat propunerea lui Putin. A doua zi, Nikolai Patrushev a părăsit Consiliul de Securitate pentru a deveni „consilierul construcțiilor navale” al lui Putin. O săptămână mai târziu, Patrushev a prezidat Colegiul Maritim al Rusiei și a acordat un interviu în care, respectându-și „linia” tradițională, a acuzat SUA și NATO pentru toate necazurile Rusiei.

Nikolai Patrushev | Foto – Profimedia Images

Mihail Vybornov, un alt pion-cheie al lui Patrushev în FSB

Printre jucătorii-cheie din echipa lui Patrushev la FSB, alături de șeful instituției, Bortnikov, se numără și Mihail Vybornov, care conduce secretariatul, poreclit „Misha-Upravdel” (termen care scurtează expresia „manager de afaceri” într-un singur cuvânt).

Generalul-locotenent Vybornov exercită o influență considerabilă în cadrul FSB și nimeni nu are o audiență la directorul agenției fără aprobarea acestuia.

  • Vybornov s-a aflat permament în ascensiune, mai notează The Insider, datorită tatălui său, care a organizat excursii de vânătoare și pescuit pentru conducerea FSB, în afara Moscovei.
  • În 2001, fiul Vybornov a fost unul dintre puținii norocoși care, prin decretul secret al lui Putin, au achiziționat gratuit foste cabane KGB și terenuri în prestigiosul district Novogorsk.
  • Vybornov a privatizat cabana KGB nr. 27, a demolat-o și a construit un conac cu două etaje în locul ei.
  • Mai târziu s-a mutat în apartamentul lui Patrushev de pe strada Dolgorukovskaya, când Patrushev s-a mutat în Serebryany Bor (lit. „Pădurea de argint”) – un mare parc forestier în nord-vestul orașului.
Mihail Vybornov (centru), un alt pion-cheie al lui Patrushev în FSB | Foto – The Insider

Pionul nr. 3 al lui Patrushev, Vladimir Kulishov – șeful Serviciului de Frontieră FSB

Ofensiva recentă a Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) în regiunea Kursk a Rusiei reprezintă un eșec evident al polițiștilor de frontieră FSB, care aparent au ratat acumularea militară ucraineană și au oferit puțină rezistență înainte de a se retrage sau de a se preda în masă la mai multe puncte de control.

Din 2013, Serviciul de Frontieră FSB este condus de Vladimir Kulishov, în vârstă de 67 de ani, unul dintre cei mai apropiați asociați ai lui Patrushev.

„După serviciul său în FSB, fiul lui Patrushev, Dmitri, a fost plasat la noi la Banca Agricolă Rusă (Rosselkhozbank), dar nu înțelegea prea mult domeniul bancar. Soția lui Kulishov, Inga Leonidovna, care a lucrat ca manager senior la noi, a fost cea care l-a învățat toate trucurile”, a declarat pentru The Insider un angajat al Rosselkhozbank, sub protecția anonimatului.

  • Generalul Kulishov a fost implicat într-o schemă funciară de mare importanță privind o grădiniță a FSB din satul Kalciuga, lângă reședința lui Putin de la moșia Novo-Ogaryovo din afara Moscovei.
  • La mijlocul anilor 2000, prețurile terenurilor din Kalchuga au crescut, ajungând la 150.000 de dolari pe 100 de metri pătrați.
  • Grădinița a fost declarată nesigură, clădirea a fost demolată, iar terenul pe care stătuse a fost împărțit în mai multe parcele.
  • Proprietarii nominali ai acestor parcele erau generali FSB din cercul interior al lui Patrushev.

Printre ei s-au numărat Kulishov, care a primit un complot evaluat la 2,4 milioane de dolari, Bortnikov, al cărui teren a fost evaluat la 2,5 milioane de dolari, și directorul adjunct al FSB, Alexander Kupryazhkin, al cărui teren a fost estimat la 2,4 milioane de dolari.

Loturile au fost ulterior vândute oligarhului Igor Kesaev, un bărbat numit adesea „portofelul lui Patrushev”.

Vladimir Kulishov | Foto – Profimedia Images

„Șoimul” Nikolai Patrushev continuă să mențină controlul asupra FSB și asupra Consiliului de Securitate

În ciuda „pensionării” sale, „Șoimul” Nikolai Patrushev continuă să mențină controlul – nu doar asupra FSB, ci și asupra Consiliului de Securitate.

Cu toate că Patrushev și-a luat doi vechi asistenți – generalii FSB Alexei Pavlov și Nail Mukhitov – la Colegiul Maritim, a avut grijă să îi lase pe alți doi generali FSB – Rashid Nurgaliyev și Oleg Khramov – în locul său la Consiliul de Securitate. Alături de aceștia, încă aproximativ o duzină de generali din „clanul lui Patrushev” conduc departamente-cheie ale FSB, inclusiv faimosul Serviciu 2 – Serviciul pentru Protecția Ordinii Constituționale și Combaterea Terorismului -, condus de Alexei Sedov, fost KGB-ist care l-a cunoscut pe Patrushev cu mulți ani în urmă, la Leningrad (actualmente Sankt Petersburg)

Rashid Nurgaliyev și Oleg Khramov, generalii din „clanul Patrushev” rămași în Consiliul de Securitate, colaborează cu noul secretar, fostul ministru al Apărării din Rusia și prieten cu Patrushev, Serghei Şoigu.

Foto – Profimedia Images


CITEȘTE ȘI:

În plin război, PETROLUL rusesc tranzitează Ucraina, iar Rusia lui Putin primește o „perfuzie” de 12 mld. € anual. „Nu există o explicație rațională”

„Liniile roșii” ale lui Putin sunt elastice, iar operațiunea „KURSK” a fisurat strategia Rusiei. „Kremlinul, incapabil să-și apere propriul teritoriu”

Kremlinul și operațiunea „Yemen”. Agenți GRU oferă asistență militară rebelilor Houthi, după o „rețetă” implementată de Iran

„Supremația RACHETELOR”. Ucraina încearcă să răspundă atacurilor furibunde ale Rusiei: „Nu există suficiente sisteme occidentale disponibile”