Un director, un şef de serviciu şi un consilier din cadrul Primăriei municipiului Iaşi sunt urmăriţi penal de către procurorii DNA pentru infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Cei trei funcționari sunt acuzaţi că au inclus în caietul de sarcini aferent contractului pentru organizarea Revelionului 2022-2023 cerinţe care permiteau unei singure firme să participe la procedura legală. Alături de cei trei, au fost puşi sub urmărire penală şi firma respectivă şi un reprezentant al acesteia. Contractul atribuit respectivei societăţi valorează peste jumătate de milion de lei.
Astfel, potrivit comunicatului DNA, sunt urmăriți penal în acest caz directorul Direcţiei Relaţii Publice şi Transparenţă Decizională din cadrul Primăriei Iaşi, Vasile Tiron, şefa Biroului Evenimente Publice din cadrul Primăriei municipiului Iaşi, Alina Alexandrina Cepoi şi un consilier din cadrul Biroului Evenimente Publice Marius Cătălin Boţoiu. Cei trei sunt acuzaţi de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Alături de cei trei, procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de SC R&A EVENTS & CONCERTS SRL şi faţă de un reprezentant legal al acestei firme în sarcina cărora s-a reţinut comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
„În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: În perioada 21 – 31 decembrie 2022, suspectul Tiron Vasile, în calitate de Director al Direcţiei Relaţii Publice şi Transparenţă Decizională din cadrul Primăriei municipiului Iaşi, împreună cu Cepoi Alina Alexandrina şi Boţoiu Cătălin Marius, funcţionari publici în cadrul aceleiaşi primării, în cadrul organizării evenimentului „Revelionul Iaşului 2022/2023” ar fi încălcat mai multe dispoziţii legale pentru a favoriza societatea SC R&A EVENTS & CONCERTS SRL şi pe reprezentantul acesteia să câştige contractul de servicii respectiv. În concret, cei trei suspecţi ar fi inserat în cadrul Anunţului de participare, a Caietului de sarcini şi apoi în procesul de evaluare a ofertelor şi de execuţie condiţii restrictive astfel încât singura societate care ar fi putut îndeplini condiţiile solicitate ar fi fost SC R&A EVENTS & CONCERTS SRL, împiedicând astfel participarea la procedură şi a altor operatori economici”, transmite DNA în comunicatul dat publicității miercuri.
Procurorii susţin că, prin acţiunile lor cei trei angajaţi ai Primăriei Iaşi ar fi cauzat vătămarea intereselor legitime ale instituţiei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit de către SC R&A EVENTS & CONCERTS SRL şi reprezentantul său legal, reprezentat de valoarea serviciilor în cuantum de 559.895 lei achitate conform contractului de prestări servicii.
Suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile.