Trei comandanți care au coordonat intervenția după explozia de la Crevedia, dați pe mâna Parchetului General. Ce ACUZAȚII le aduc patronii stației GPL
Avocatul Florin Cojocaru, apărătorul oamenilor de afaceri Ionuț Doldurea și Cosmin Stîngă, proprietari ai firmei Flagas, care se află sub control judiciar în ancheta privind explozia unei cisterne ce a produs daune și pierderi de vieți omenești, în august 2023, la Crevedia, a făcut plângere penală împotriva a trei comandanți care au coordonat atunci intervenția. Avocatul consideră că proprietarii firmei care opera depozitul de gaz nu pot răspunde pentru victimele celei de-a doua explozii, în condițiile în care există declarații incriminatoare care aparțin celor vizați, date în timpul audierilor, în fața procurorului militar, înainte ca dosarul să fie conexat cu cel de la Parchetul General.
- Explozia de la Crevedia a provocat decesul a șase persoane și rănirea alor peste 50 de oameni aflați în preajma stației GPL, pe lângă pagubele materiale de zeci de milioane de euro.
- Patronul stației GPL de la Crevedia care a explodat în august 2023, Ionuț Doldurea, și asociatul lui, Cosmin Stângă, sunt cercetați pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.
În dosarul deschis la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție în urma plângerii depuse marți, avocatul celor doi inculpați vrea ca procurorii să facă cercetări pentru abuz de autoritate în cazul comandanților pompierilor care au intervenit la explozia de la Crevedia.
Din comunicatul trasmis de avocatul Florin Cojocaru reies următoarele:
„În cadrul dosarului cunoscut public drept «Dosarul Crevedia», astăzi, 07 mai 2024, în reprezentarea domnilor Cosmin Stîngă și Ionuț Doldurea, precum și a societății Flagas SRL, am depus plângere penală împotriva a 3 comandanți ai intervenției, cu expertiză ca pompieri, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz de autoritate prin care s-a adus o vătămare gravă intereselor legale ale inferiorului sau subordonatului, neglijență în serviciu, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.
După ce în cursul anchetei, în numeroase rânduri, mai înainte de a afla din dosar, am citit în presă pasaje întregi din Referate de arestare sau de prelungire a arestării, ori am văzut larg expuse și dezbătute pasaje întregi dintr-o expertiză care avea să ne fie adusă la cunoștință săptămâni mai târziu, găsim că rămâne firesc ca aceeași mass-media să cunoască și să expună, spre o corectă informare a publicului, și alte particularități ale acestui caz. Devine prioritar ca, în interesul general al comunității, capacitățile, abordările și reacțiile instituțiilor Statului să fie corect observate, evaluate și înțelese, mai ales în legătură cu situații de urgență pentru care oamenii sunt îndreptățiți să aștepte implicare de cel mai înalt standard profesionist”.
Declarații existente la dosar, argumente pentru apărare
Apărarea celor doi acuzați din dosarul Crevedia a evidențiat în plângerea penală, printre altele, declarația unuia dintre cei trei comandanți ai intervenției care spunea:
„La 19:29 am retras dispozitivul deoarece … nu doream să se stingă flacăra deoarece dacă se stingea încărcătura ar fi format un nor toxic. La 20:01 a ajuns și dl… care a venit la poziția mea, i-am raportat situația și măsurile luate și a preluat comanda intervenției. Am avut o discuție cu acesta … am ajuns la concluzia că … nu este indicat să acționăm pentru stingerea incendiului de la cisternă pentru a nu se deversa încărcătura de substanțe toxice.
Menționez că anterior exploziei, nimeni nu a prevestit-o. NOI NU AM CUNOSCUT ÎNCĂRCĂTURA CISTERNEI, NICI CANTITATEA ORI SUBSTANȚA….IAR FAPTUL CĂ NU ARDEA DECÂT O CISTERNĂ ÎN MIJLOCUL UNEI CURȚI NU NE-A INDUS IDEEA CĂ VA URMA O EXPLOZIE. Dacă am văzut că cisterna nu a explodat circa 90 de minute, am considerat că nu va exploda și că metoda folosită de noi de a o răci este bună”.
Pompierii au luat în calcul riscul și au transmis superiorilor
La audiere, acesta a mai declarat că nu se aștepta nimeni la o altă explozie și că nu s-a folosit pulbere, iar distanța la care pompierii s-au retras nu este stabilită în vreo procedură.
O altă declarație a celor care – afirmă avocatul acuzaților – făceau parte din cei care erau coordonați evidențiază faptul că aceștia au luat în calcul riscul:
„Eu personal am luat în calcul riscul unei explozii, chiar mă gândeam că e doar o chestiune de timp până explodează. Nu am auzit însă ordine care să prevadă măsuri pentru prevenire sau protecție în caz de explozie”.
În plângerea făcută la Parchet, avocatul Florin Cojocaru a menționat și alte argumente legate de pasaje relevante din înregistrările de după momentul celei mai puternice dintre explozii, după rănirea pompierilor, care erau îngroziți că se arseseră pe mâini:
„Să nu zici la nimeni că m-am ars la mâini, că tot pe mine mă ia. Că ce căutăm în mânecă scurtă… dacă aveam mânecă lungă, nu mă lua, da mă crezi că pe tricou și pe astea n-am avut nimic, doar unde am avut mâinile libere…, și cu fața îți dai seama, eu fugeam de foc și m-a ars din spate…, am avut casca, m-a protejat, îmi ardea și chelia și mi-a luat exact coatele, ce era… neinteligibil… și am căzut în șanț”.
Reamintim că, la data de 11 martie 2024, Parchetul General a admis cererea avocaților patronilor de la firma din Crevedia de reaudiere a 72 de persoane și s-a respins audierea a cinci persoane. Din informațiilor Gândul, una dintre cele cinci persoane ar fi Raef Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, care a fost la fața locului la momentul în care a avut loc a doua explozie, în care au fost răniți pompierii.
INSEMEX a stabilit cauza incendiului de la stația GPL din Crevedia
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani a stabilit cauza exploziei de la Crevedia, raportul fiind trimis la începutul anului 2024 procurorilor care anchetează cauza.
Surse judiciare au confirmat pentru Gândul că raportul specialiștilor evidențiază faptul că incendiul a avut loc din cauza unui nor de gaze care se formase pe un perimetru de aproximativ 40 de metri, inclusiv deasupra clădirii.
Mai exact, a fost vorba de „un nor de gaze explozive de mari dimensiuni de circa 40 de metri dimensiune”. În plus, transvazarea GPL-ului a fost făcută cu dispozitive neadecvate din cisterna mare în cea mică.
Raportul INSEMEX este esențial pentru formularea unei concluzii în ancheta privind tragedia de la Crevedia, respectiv a unei decizii privind trimiterea dosarului în instanță.
Despăgubiri de zeci de milioane de euro
Potrivit procurorilor, faptele menţionate au avut următoarele consecinţe: decesul a șase persoane, vătămarea corporală a 55, șapte case distruse total, 82 de case distruse parţial, alte distrugeri materiale semnificative – autospeciale ale echipelor de intervenţie, echipamente de intervenţie, bunuri materiale ale cetăţenilor aflate pe o rază de aproximativ 1,5 km.
Din cercetările efectuate a rezultat că dispozițiile procesual-penale cu privire la persoana vătămată sunt incidente față de 169 de persoane.
Anchetatorii au audiat, în calitate de persoană vătămată, peste 150 de persoane. Dintre acestea, peste 130 de persoane s-au constituit parte civilă în cauză, cu suma totală de 26.463.543 euro și 615.535 lei,
La începutul lunii septembrie 2023, primii proprietari de locuințe și sedii de afaceri din Crevedia, care au fost afectate de exploziile de la stația GPL din 26 august, au depus cereri pentru a primi despăgubiri din partea companiilor de asigurare unde încheiaseră polițe facultative pentru a se proteja în fața unor riscuri suplimentare.
CITEȘTE ȘI:
INSEMEX a finalizat expertiza în cazul incendiului de la Crevedia. Care a fost cauza exploziei