Consiliul Concurenţei a ancţionat trei companii – Generali S.p.A. UK Branch, Generali România, Omniasig – și un broker de asigurări – Aon România – cu amenzi totale în valoare de 15.120.582 milioane lei, pentru înțelegeri anticoncurențiale pe piața asigurărilor de aviație din România, a anunțat, marți, instituția.
Autoritatea de concurenţă a constatat, în urma unei investigaţii, că Aon România Broker de Asigurare Reasigurare S.R.L., Assicurazioni Generali S.p.A. UK Branch, Generali România Asigurare Reasigurare S.A. și Omniasig Vienna Insurance Group S.A. s-au înțeles și au intrat într-un acord de cooperare ce viza piața asigurărilor de aviație pentru clienții mari din România.
„Practic, prin realizarea acestui acord, companiile și-au împărțit clienții mari în patru licitații organizate de aceștia – Romatsa, Compania Națională „Aeroporturi București” – CNAB și Romaero – în acest fel eliminând concurența dintre ele”, au transmis reprezentanții Consiliului Concurenței.
Potrivit instituției, companiile de asigurare au recunoscut încălcarea Legii concurenței şi, ca urmare, au beneficiat de o reducere a amenzii. Astfel, Consiliul Concurenței a aplicat următoarele sancțiuni:
„Legea concurenței interzice orice înțelegeri sau acorduri între companii care restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care împart piețele. Deciziile Consiliului Concurenței sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezintă venituri la bugetul de stat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pune în aplicare decizia de sancționare a autorității de concurență și execută amenzile”, potrivit Consiliului Concurenței
Piața asigurărilor din România a crescut în primele nouă luni din 2022 la 13,4 miliarde de lei, respectiv cu 28% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată cel mai recent raport al Autorității de Supraveghere Financiară, dat publicității săptămâna trecută.
La 30 septembrie 2022 activau pe piața asigurărilor 26 de societăți de asigurare, autorizate și reglementate de ASF, dintre care 13 au practicat numai activitate de asigurări generale („AG”), 7 au practicat numai activitate de asigurări de viață („AV”) și 6 au practicat activitate compozită, conform celui mai recent raport al ASF.