Trei firme împart 80 de milioane de lei, după ce și-au adjudecat primul lot al licitației ONAC pentru 70 de milioane de teste de salivă pentru școli

Publicat: 04 11. 2021, 18:31
Actualizat: 04 11. 2021, 18:36

Oficiul Național pentru Achiziții Publice (ONAC) a anunțat că primul lot din licitația pentru testele de salivă care vor fi folosite în școlile din România a fost câștigat de trei firme, una dintre acestea – Viggo Fashion, patronată de Ionuț Marius Marin, partener de afaceri în alte firme cu Cătălin Botezatu – urmând a livra 5 milioane din cele 9 milioane de teste de salivă pentru școli.

ONAC a lansat – pe 14 octombrie – licitația pentru cele 70 de milioane de teste de salivă destinate școlilor. În total, achiziția este estimată la 1.050.000.000 lei fără TVA, potrivit documentației oficiale publicate pe SEAP și pe site-ul ONAC. Licitația se face în procedură de urgență și durează 15 zile, fiind o „Negociere Fără Publicare Prealabilă”. Pentru fiecare lot în parte se vor încheia acorduri-cadru cu maximum 10 operatori economici. În total, sunt 3 loturi.

Viggo Fashion reușește să se plaseze, din nou, în pole-position

GÂNDUL a prezentat, de altfel, succesul de care s-a bucurat firma Viggo Fashion – brand lansat de Ionuț Marin și Cătălin Botezatu, celebrul creator de modă fiind și imaginea brandului – după ce a reușit să semneze două ”acorduri cadru”, în valoare de aproximativ 18 milioane de euro cu statul român.

La momentul respectiv a fost vorba despre livrarea de combinezoane cu cagulă și protecție pentru încălțăminte, respectiv viziere de protecție necesare pentru protecția personalului sanitar care luptă împotriva pandemiei de coronavirus (toate detaliile AICI).

Acum, VIGGO FASHION reușește să se plaseze, din nou, în pole-position (urmând a livra 5 milioane de teste de salivă pentru școli), fiind urmată – potrivit informațiilor edupedu.ro – de firmele MEDPARK B.V. – o companie specializată în echipamente medicale, cu sediul în Olanda (3 milioane de teste) – și EVA HEALTHCARE SRL (1 milion de teste).

Cele trei firme vor împărți, astfel, un lot de 9 milioane de teste, în valoare totală de 80.450.000 lei.

Urmează a fi atribuite și loturile 2 și 3 din cadrul licitației

Urmează a fi atribuite și loturile 2 și 3 din cadrul licitației, iar până la finalul acestei săptămâni ar trebui ca și acestea să fie finalizate. Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a declarat, pe 3 octombrie, că testele non invazive vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate (ONAC).

Acesta a mai declarat, pe 4 octombrie, că elevii ar urma să fie testați de două ori pe săptămână și că pentru asta este nevoie de 70 de milioane de teste până la finalul semestrului.

”Se aprobă stabilirea unei noi categorii de produse, stocuri de urgență medicală de strictă necesitate, constând în teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ, cantitatea necesară fiind stabilită în anexă”

CNSU

EvaTech Electronic, ”cârlig” la contracte publice

EvaTech Electronic – fostă fosta firmă EvaTech Electonics (deținută de Claudia Andrei, presupus protejată a liberalului Codrin Lungu, fost secretar general adjunct în Ministerul Sănătății), potrivit bugetul.ro – este altă o firmă care, conform informațiilor apărute în mass-media, a mai câștigat, în ultimii doi ani, contracte publice. Are ca domeniu principal de activitate ”comerț cu ridicata al produselor farmaceutice”.

De la o cifră de afaceri de 5,2 milioane de lei și un profit de aproape 1,2 milioane de lei în 2018, compania a ajuns la 72 de milioane de lei cifră de afaceri și un profit de 11,4 milioane lei în 2020, mai informează edupedu.ro.

Numai că firma EvaTech Electronic apare în investigația jurnaliștilor de la RISE Project legată de traficanții de măști de protecție. În aceeași investigație apare și numele lui Emanuel Daniel Dan – zis Manu Bombardieru’ – ginerele lui Vasile Balint, cunoscut drept Sile Cămătaru.

”Este aceeași firmă care apare pe certificatele măștilor negociate cu ginerele lui Sile Cămătaru, o lună înainte, în ajunul Paștelui”, au scris jurnaliștii de la RISE, în iulie 2020. În 2016, Manu a intrat oficial în familia Cămătarilor, cel mai vechi clan criminal din Capitală, fondat în anii 80 de mama celebrilor frați Nuțu și Sile, actualii boși. “Oficial, m-am măritat”, a anunțat Nicoleta, fiica cea mare a lui Sile pe Facebook, după o nuntă cu milioane de paiete.

Soțul Claudiei Andrei – Cristian Andrei – a susținut, la vremea respectivă, că e posibil ca certificatele de conformitate ”să fi circulat”.

”Am acum un stoc foarte mare. Nu mai există clienți. Prețul a scăzut foarte mult. Eu le-am luat la 1.5 lei și nu le pot vinde nici la 80 de bani. Cred că nici 5% n-am dat stat. La un penitenciar, RAPPS, Unifarm, Primăria Sectorului 1. Dar nu direct. (…) Am avut 18-19 milioane de măști. Foarte multe. De la 4 lei, la un leu. Certificatele mele e posibil să fi circulat. Chiar și eu am primit oferte cu certificatele mele de la alții”, a afirmat Cristian Andrei.

Potrivit RISE Project, firma EvaTech Electronics a vândut- conform informațiilor din sistemul electronic de achiziții publice – peste 35.000 de măști chirurgicale către primăria orașului Voluntari, Compania de Apă Olt, Penitenciarul Jilava și RAPPS București, vânzând 200.000 de măști și la Unifarm.