Prima pagină » Actualitate » Trei rachete ruseşti au survolat Republica Moldova. Autoritățile sunt în alertă! Anunțul MApN

Trei rachete ruseşti au survolat Republica Moldova. Autoritățile sunt în alertă! Anunțul MApN

Trei rachete ruseşti au survolat Republica Moldova. Autoritățile sunt în alertă! Anunțul MApN

Autoritățile sunt în alertă după ce trei rachete rusești au survolat, luni dimineață, spațiul aerian al Republicii Moldova, a anunțat Ministerul Apărării din țara vecină.

Ministerul Apărării din Republica Moldova a anunțat că țintele aeriene respective au parcurs următoarele direcții:

1. localitățile Ciornaia – Moghilev Podolsk (Ucraina) — Rîbnița — Soroca — Moghilev Podolsk.
2. Ciornaia — Voronovka (Ucraina) — Rîbnița — Rudi (Soroca)
3. Ciornaia (Ucraina) — s. Popencu (Republica Moldova) — Cineșcăuți (Florești) — în direcția Ucrainei

„Aceste ținte au fost confirmate, inclusiv de structuri responsabile din Ministerul Apărării Naționale al României și al Ucrainei. Totodată, țintele au fost observate de sistemele de monitorizare ale Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian „MOLDATSA”, au precizat reprezentanții Ministerului Apărării de la Chișinău.

Potrivit sursei anterior citate, „țintele prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul aerian al țării”.

„Aceste ținte au fost confirmate, inclusiv de structuri responsabile din Ministerul Apărării Naționale al României și al Ucrainei. Totodată, țintele au fost observate de sistemele de monitorizare ale Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian „MOLDATSA”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, convocat de urgență

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat de urgență la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, în urma acestor evenimente.

„Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgență a lui Oleg Vasnețov, pentru a solicita explicații părții ruse în legătură cu lansarea a 3 rachete de croazieră de pe navele militare ruse amplasate în Marea Neagră și care au tranzitat teritoriul țării noastre în regiunea satului Cobasna și a municipiului Soroca. Republica Moldova consideră acest incident drept unul extrem de grav și regretabil care provoacă, fără îndoială, tensiuni suplimentare. Încălcarea spațiului nostru aerian național este complet inacceptabilă. Bombardarea țării vecine trebuie oprită imediat”, au informat angajații MAEIE.

MApN: „Țintele aeriene în discuție nu au reprezentat un pericol pentru teritoriul României”

Situația a fost confirmată și de Ministerul român al Apărării Naționale, care a transmis, luni după amiază, că structurile Statului Major al Forţelor Aeriene care execută serviciul de luptă permanent pentru supravegherea spațiului aerian al României au detectat luni, 10 octombrie, în intervalul  orar 8.05-9.09, trei ţinte aeriene care au evoluat în spaţiul aerian aferent bazinului nord-vestic al Mării Negre, către spaţiul aerian al Ucrainei (regiunile Odessa şi Viniţa). Țintele aeriene au survolat și spaţiul aerian al Republicii Moldova.

„Din analiza traiectelor de evoluţie şi a parametrilor de zbor, a rezultat că ţintele aeriene au fost, cel mai probabil, rachete de croazieră lansate de pe platforme navale sau terestre din vestul Peninsulei Crimeea.Țintele aeriene în discuție nu au reprezentat un pericol pentru teritoriul României sau pentru siguranţa traficului aerian al României şi al NATO”, potrivit reprezentanților MApN.

„Conducerea Ministerului Apărării Naționale condamnă în termenii cei mai fermi războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, exprimând sprijinul total pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a țării vecine. Acțiunile brutale de astăzi, care au vizat zone civile, intens populate, încalcă grav orice normă a dreptului internațional umanitar și, implicit, a Cartei Națiunilor Unite”, a transmis MApN.

Conform cursei citate, radarele de supraveghere și cercetare din cadrul Forțelor Aeriene Române fac parte din sistemul de comandă şi control naţional al României şi al NATO şi asigură informarea şi avertizarea timpurie a decidenţilor militari şi politici din România şi din Alianţă.

Citește AICI toate detaliile la zi despre războiul din Ucraina. 

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele