Trenurile ROMÂNEȘTI mai scumpe în 2025

Publicat: 16 12. 2024, 15:18

This browser does not support the video element.

Prețurile biletelor de tren pentru 2025 au crescut cu aproximativ 5%, dar problemele legate de infrastructură și întârzieri persistă.

Începând cu anul 2025, tarifele pentru călătoriile cu trenul au fost majorate, fiind indexate cu rata inflației. Acest lucru înseamnă o creștere de aproximativ 5%, resimțită de toți călătorii, de la navetiști până la turiști. Cu toate acestea, condițiile de transport rămân neschimbate, iar întârzierile sunt încă frecvente.

Bilete mai scumpe, trenurile ajung mai târziu

Doamna Elena, navetistă pe ruta Videle-București, parcurge zilnic 52 km cu trenul. Până acum, plătea 20 de lei pentru acest traseu. Din 2025, prețul a crescut la 24 de lei, în timp ce trenul întârzie constant.

„Trenul meu trebuia să plece la 6:40 dimineața, dar a plecat la 7:40. Am mai stat 20 de minute în Grădinari, iar pe parcurs a mers cu 2 km/h. În total, întârzierea a fost de aproape două ore,” spune aceasta.

Abonamente mai scumpe și în București

Majorările de prețuri afectează și abonamentele pentru zona metropolitană București, care costă acum 22 de lei pentru 24 de ore sau 63 de lei pentru 72 de ore. La vagoanele de dormit, prețurile au crescut cu peste 10 lei pentru o cabină cu un singur pat, iar pentru o cușetă cu două locuri prețul ajunge la 125 de lei, indiferent de distanță.

Veșnicele întârzieri

Călătoria cu trenul în România rămâne o provocare, mai ales pentru distanțele lungi. De exemplu, pe ruta Timișoara-București, de 533 km, durata estimată de 11,5 ore este rareori respectată. Un călător a menționat că trenul său a avut o întârziere de 50 de minute, în ciuda lipsei unor probleme pe traseu.

Cerințe pentru modernizare

România are peste 10.000 km de rețea feroviară, însă multe sectoare necesită modernizări urgente.

„Statul ar trebui să se concentreze pe îmbunătățirea confortului călătorilor, creșterea vitezei de circulație și modernizarea infrastructurii feroviare,” afirmă un călător.

Noile tarife vor fi valabile până la 13 decembrie 2025, însă călătorii speră că odată cu scumpirile vor apărea și investiții în condiții mai bune și servicii mai rapide. Să sperăm că schimbările pe care călătorii și le doresc nu vor rămâne doar la stadiul de dorință.

Sursă: Digi 24

Foto caracter ilustrativ/capturi: Digi 24

CITEȘTE ȘI:

Cazări aproape EPUIZATE în stațiunile montane. Cât costă un sejur

Tone de articole pirotehnice CONFISCATE. Controale riguroase de sărbători

Casa Poveștilor lui Ion CREANGĂ din Humulești, destinația care încântă mii de turiști