Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a obținut în instanta o decizie favorabilă împotriva Guvernului României. FACIAS a cerut informații despre “Ministerul Adevărului”, iar Guvernul a refuzat. Mai precis, întrebările FACIAS vizau o întâlnire organizată la Guvern, cu mai multe persoane fizice si reprezentanți ai ONG-urilor pe tema știrilor false.
Tribunalul București a obligat Guvernul, în primă instantă să furnizeze informațiile solicitate. În momentul în care acestea vor fi transmise, FACIAS promite să le facă publice.
La începutul anului a fost organizata de catre Guvern o întâlnire ce avea drept scop instituirea unui mecanism de asa-zisa sancționare a fake news-ului. La momentul respectiv, Guvernul s-a delimitat de această întâlnire și a menționat că nu vrea să constituie un „Minister al Adevărului”, după ce FACIAS a atras atenția că subiectul sancționării Fake-News este unul controversat și că nu poate fi tolerat ca în mod arbitrar, un număr de persoane fizice, indiferent pe cine reprezintă, să decidă dacă o știre este fake news sau nu. În același timp FACIAS a solicitat Guvernului să facă publică lista participanților la întâlnire și temele întânirii găzuite de Guvern.
Cetățenii au dreptul să știe cine și cum hotărăște că o știre este sau nu falsă, afirmă fundația FACIAS, care consideră că sunt de interes public aceste informații, având în vedere impactul semnificativ al știrilor false pentru cetățeni. Pentru ca a refuzat sa faca publice informatiile, FACIAS a dat în judecată Guvernul, iar instanța a dat dreptate FACIAS.
În instanță, FACIAS a explicat că protejarea cetățenilor de știrile false este o temă importantă iar modul în care se abordează problema trebuie să fie transparent și echilibrat. O discuție care presupune impunerea de sancțiuni necesită o abordare atentă pentru a nu încălca dreptul la liberă exprimare, o valoare fundamentală într-o societate democratică, se mai arată în comunicat.