Care este trucul lui Chef Sorin Bontea pentru cele mai suculente sarmale. Iată ce recomandă celebrul Chef de la MasterChef.
Fără îndoială, sarmalele sunt un preparat clasic în bucătăria românească, prezent pe mesele de sărbătoare și la reuniunile de familie. Fiecare bucătar are propriile trucuri, Chef Sorin Bontea nu face rabat de la regulă. El știe ce trebuie făcut pentru ca sarmalele să își păstreze aroma cât mai mult timp și să fie suculente.
Se începe mai întâi prin a se căli ceapa tocată mărunt. Se pune o tigaie pe foc mediu, se adaugă puțin ulei și se călește ceapa până devine translucidă. Acest pas va intensifica gustul și va adăuga o dulceață ușoară umpluturii de sarmale. Într-un bol mare, se adaugă carnea tocată, ceapa călită, orezul, pasta de tomate, sare, piper și cimbru. Se pun apoi frunzele de dafin, dar ele vor fi adăugate printre sarmale, atunci când vor fi puse la fiert. Se amestecă bine toate ingredientele, în așa fel încât aromele să se îmbine armonios.
Se spală apoi frunzele de varză murată pentru a îndepărata excesul de sare. Dacă frunzele sunt prea mari, ele se taie în bucăți potrivite pentru rularea sarmalelor. Se ia câte o lingură de umplutură și se pune pe o frunză de varză. Se împăturește frunza în așa fel încât umplutura să fie total neacoperită și să nu se desfacă în timpul fierberii. Se procedează la fel până se termină toată compoziția.
La baza oaleu se pun un strat de varză tocată și câteva frunze de dafin. Se așază sarmalele în oală, în straturi, adăugând câteva frunze de dafin între straturi pentru un plus de aromă. Se toarnă sucul de roșii și apă sau supă de carne peste sarmale, până când acestea sunt complet acoperite. Astfel, lichidul va ajuta sarmalele să fiarbă uniform și să absoarbă aroma tuturor mirodeniilor.
Aici intervine trucul lui Sorin Bontea. Se pune oala pe foc mic și se lasă sarmalele să fiarbă circa 2-3 ore. Astfel, Cheful recomandă fierberea lentă, pentru ca aromele să se dezvolte și să pătrundă mai bine în carne. Se verifică periodic sarmalele pentru ca lichidul să nu scadă prea mult și se completează cu apă sau supă, dacă este necesar.
CITEȘTE ȘI:
Secretul SARMALELOR moldovenești. Ingredientul care nu poate lipsi din rețetă