Condensul de pe geamuri devine o problemă în timpul iernii, când aerul cald și umed din interior intră în contact cu suprafețele reci ale ferestrelor. Picăturile de apă, astfel formate, sunt deranjante, dar pot duce și la mucegai și la deteriorarea ramelor ferestrelor.
Însă, pentru acest fenomen există un truc simplu, cu ajutorul unui ingredient obișnuit din bucătărie, care te poate ajuta să scapi de condens rapid și eficient, scrie Playtech.
Condensul apare atunci când aerul cald și umed din interior nu mai poate reține toată umiditatea și se depune pe suprafețele reci, precum ferestrele. Mai mult, gătitul, dușurile fierbinți sau uscarea hainelor în casă pot crește nivelul de umiditate din locuință, agravând astfel problema.
Ferestrele tind să acumuleze din ce în ce mai mult condens, în special în lunile de iarnă, când ventilația este mai redusă. Deși soluțiile clasice, precum aerisirea și utilizarea dezumidificatoarelor, sunt eficiente până la un punct, un ingredient la îndemână din bucătărie îți poate salva ferestrele de la umezeală.
Bicarbonatul de sodiu, un ingredient pe care îl găsim în orice bucătărie, poate fi folosit și pentru a reduce umezeala de pe ferestre. Acesta are și proprietatea de a absorbi mirosurile neplăcute, fie că este plasat într-un vas în frigider, fie presărat pe canapea sau covor și apoi aspirat.
Detergentul lichid de vase este o altă soluție eficientă. Astfel, se aplică o cantitate mică pe o cârpă uscată și șterge geamurile. Acel strat subțire de detergent ajută la prevenirea formării condensului. Totodată, poți folosi un aspirator special pentru ferestre, care extrage apa rapid și eficient, menținând geamurile curate și fără umezeală.