Prima pagină » Actualitate » Trucuri pentru a face cartofi pai fără să-i prăjești în ulei. Cum se obține crusta crocantă

Trucuri pentru a face cartofi pai fără să-i prăjești în ulei. Cum se obține crusta crocantă

Trucuri pentru a face cartofi pai fără să-i prăjești în ulei. Cum se obține crusta crocantă

De câte ori nu ți-ai dorit să faci niște cartofi pai măcar la fel de crocanți și gustoși ca cei de la restaurante? Este simplu și, mult mai important, nu necesită prăjirea în ulei!

După cum se știe, cartofii pai prăjiți nu sunt deloc sănătoși.

Cum să gătiți corect la cuptor cartofii

Dar există o altă variantă de preparare, una care le oferă același gust, dacă nu chiar mai bun – gătirea cartofilor pai la cuptor.

Trebuie doar să ții cont de câteva trucuri, după cum scrie doc.ro, și o să ai cartofii pai crocanți pe care-i dorești.

În primul rând, aveți grijă ce cartofi folosiți, căci nu orice tip se potrivește. Cel mai bun soi pentru ce ne dorim noi este cartoful cu coajă albă, care rămâne moale la interior, iar la exterior capătă o crustă perfectă.

După curățare, cartofii se taie în fâșii nici prea groase, nici prea subțiri, căci vrem o coacere uniformă. De asemenea, după spălare, cartofii trebuie  în mod obligatoriu scurși bine de tot de excesul de apă, iar pentru a face asta folosiți un șervețel de hârtie. Apa împiedică formarea crustei crocante!

Un alt truc: chiar și preparați la cuptor, cartofii au nevoie de puțin ulei!

„Un strat subțire de ulei de măsline va ajuta cartofii să capete o crustă crocantă. La o jumătate de kilogram de cartofi poți folosi una sau două linguri de ulei de măsline sau ulei de canola. Masează bine cartofii cu ulei pentru ca acesta să fie distribuit în mod egal. Altă opțiune este să pulverizezi ulei peste ei, dar tot trebuie să îi masezi pentru a-i acoperi bine pe toți. Dacă nu vei folosi deloc ulei, textura acestora va fi de cartof copt, nicidecum de cartof prăjit, așa cum îți dorești”, notează sursa citată.

Pe o tavă acoperită cu hârtie de copt se așează fâșiile de cartof una lângă alta, fără să le lipească între ele. Evitați straturile multiple – cartofii care nu au loc destul să se gătească, mai degrabă vor fierbe decât vor face crustă!

În cât timp sunt gata cartofii la cuptor

Cartofii la cuptor se gătesc la o temperatură de 230 de grade și trebuie să încingem bine cuptorul înainte să introducem tava. Acest lucru garantează o crustă aurie perfectă, scrie doc.ro.

În cuptor, cartofii se fac cam în 25 de minute, nu mai mult de o jumătate de oră. După primele 10-15 minute, se scoate tava pentru a întoarce cartofii pe partea cealaltă, astfel asigurându-ne că vor avea o crustă uniformă.

Se consumă imediat ce-i scoatem din cuptor, calzi, nu înainte de a-i acoperi cu condimentele dorite.

Țineți cont că un cartof de mărime medie conține 129 de calorii, 4,6 grame de proteine, 37 de grame de carbohidrați, 4 grame de fibre și 14,4 miligrame de vitamina C.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Cât ar trebui să mâncăm, de fapt, de Crăciun. Un medic trage semnalul de alarmă
Digi24
VIDEO De ce s-au bătut două femei la Timișoara: un influencer din campania lui Călin Georgescu, în mijlocul scandalului
Cancan.ro
Zodia care termină anul 2025 în genunchi. Mihai Voropchievici: Din păcate, este prea târziu
Prosport.ro
Cea mai frumoasă profesoară de matematică din România e colega lui Gabi Tamaș!
Adevarul
Secretul bine păzit al statuii lui Ioan de Hunedoara: scrisori ascunse în bocancul de bronz
Mediafax
Ce va indica noua etichetă de pe electrocasnice. Cumpărătorii vor fi primii anunțați
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Digi24
Consilierul de la Kremlin care a refuzat ordinul lui Putin și a încercat să oprească războiul din Ucraina. Era pregătit să fie împușcat
Cancan.ro
”Măgărie”. Supărare mare după ce Alessia Pop a câștigat Vocea României
Ce se întâmplă doctore
Cum arată Narcisa Suciu la mai bine de 15 ani de când a plecat în Finlanda. De ce s-a reîntors în țară? E de nerecunoscut
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Mașini premium SH cu probleme. Expert: „Check engine aprins, beculețe care clipocesc...”
Descopera.ro
Cele mai consumate băuturi din lume au un efect crucial pentru sănătatea oaselor
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Ce te doare, Bulă? – Mă doare buzunarul, dom doctor …
Descopera.ro
Vieți marcate de lepră: conducători, poeți și un gest rar de devoțiune