Aerul condiționat este unul dintre aparatele electrocasnice cu cel mai mare consum de energie. Vara bate la ușă și se anunță temperaturi ridicate, iar multe persoane se întreabă cum să reducă consumul de energie.
Că vrei să economisești bani din facturi sau să reduci cantitatea de poluare, există schimbări de comportament pe care le poți aplica în fiecare zi pentru a avea grijă de buzunar și de mediu.
„Nu folosi curentul electric acolo unde nu ai treabă. Nu stai în încăpere, închizi lumina. Posibilitatea de a schimba iluminatul cu unul modern, Tehnologia LED, este acum la îndemâna tuturor. Consumul scade cu aproape 80-90%, iar durata de viață crește cu cel puțin 25%. Nu va fi un câștig imediat enorm. E unul pe termen lung”, adaugă Bogdan Alecsandru, jurnalist Observator.
Frigiderul, mașina de spălat și uscătoarele sunt unele dintre electrocasnicele mari consumatoare. Atunci când achiziționezi un aparat electrocasnic nou, este bine să fii atent la clasa de energie și să citești cu atenție eticheta unde este precizat consumul anual. Spălatul vaselor de bucătărie la o mașină de vase este mult mai eficient decât cel manual, din toate punctele de vedere, ca apă consumată, detergent şi energie. De asemenea, alegerea unei temperaturi mai scăzute când folosiţi maşina pentru haine duce la reducerea consumului.
„Aerul condiționat. Cel mai important, atunci când îți cumperi un aparat nou de aer condiţionat trebuie să fie de o eficiență cât mai înaltă. Eticheta obligatorie în comunitatea europeană te va ajuta să faci comparație. Sigur, prețul va fi și el puțin mai ridicat în cazul produselor A. Întotdeauna folosește aerul cu filtrele curățate, e bine pentru sănătatea ta, dar și pentru a aparatului care va fi mereu în parametri normali. Nu îl folosi în exces, poți ajunge la probleme medicale. Dacă poate fi conectat pe un dispozitiv mobil e perfect, va fi controlat de la distanță și îl poți porni cu 5 minute înainte să ajungi acasă. Astfel ambientul va fi perfect, iar curentul electric nu va fi consumat inutil, cu un aparat pornit ore întregi pe durata plecării”, încheie Bogdan Alecsandru, jurnalist Observator.
Una peste alta, cel mai important e confortul personal, dar și contul trebuie să fie protejat.