Într-un mesaj video lansat la a 20-a comemorare a victimelor teroriste din 11 septembrie, fostul președinte republican Donald Trump l-a acuzat pe președintele Joe Biden „și administrația sa ineptă” că s-a predat „în înfrângere” prin retragerea din Afganistan după două decenii de război.
„Liderul țării noastre a fost făcut să pară un prost și asta nu poate fi permis niciodată să se întâmple”, a spus fostul președinte într-un mesaj lansat sâmbătă, în timp ce națiunea comemora moartea a peste 3.000 de oameni .
Fostul președinte, care a sugerat pe 11 septembrie 2001 că deține cea mai înaltă clădire din New York după prăbușirea turnurilor World Trade Center, este așteptat să viziteze Ground Zero sâmbătă. El este singurul fost președinte în viață care a lipsit la eveniment, în afară de cel mai vechi fost președinte în viață al națiunii, Jimmy Carter, în vârstă de 96 de ani, și soția sa Rosalynn, care vor „onora memoria celor căzuți în 11 septembrie cu rugăciune ”.
Președintele Biden va vizita sâmbătă memorialele din New York, Pennsylvania și Pentagon. Trump este programat să ofere comentarii pe marginea unui meci de box între Evander Holyfield și Vitor Belfort în Florida sâmbătă seara.
În videoclip, Trump a numit 11 septembrie o „zi foarte tristă”. El a adăugat apoi: „Este și un moment trist pentru modul în care s-a încheiat războiul nostru împotriva celor care au făcut un rău atât de mare țării noastre”.
„Pierderea a 13 mari războinici și a multor alții care au fost răniți nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată”, a spus Trump despre moartea membrilor serviciului SUA într-un atac la aeroportul din Kabul revendicat de Isis-k.
Administrația Trump ar fi inițiat acorduri cu talibanii pentru a retrage prezența SUA în Afganistan până în mai 2021. Biden a mutat termenul limită la 31 august, forțele talibane preluând controlul asupra țării.
Familiile victimelor s-au adunat sâmbătă la piața memorială din 11 septembrie din New York pentru a marca cea de-a 20-a comemorare a atacurilor teroriste care au ucis aproape 3.000 de oameni și au contribuit la modelarea secolului 21.
Printre cei decedați s-au numărat 246 de pasageri din cele patru avioane, 2.603 de morți în New York (în clădiri și la sol), 125 la Pentagon, dar și 343 de pompieri, 72 de polițiști și 55 de militari. Alte 24 de persoane sunt încă date dispărute.
La ceremonia sumbră, au participat Joe Biden și foștii președinți Bill Clinton și Barack Obama, împreună cu familiile victimelor. Mulți purtau măști faciale din cauza pandemiei coronavirusului.
Citește și: Cine sunt românii care au murit în atentatele din 11 septembrie 2001 și cum ajunseseră în SUA, pentru a trăi „visul american”
În dimineața zilei de 11 septembrie 2001, două avioane cu pasageri la bord au fost deturnate de teroriști și apoi au lovit în plin cele două turnuri gemene ale complexului World Trade Center.
Un alt avion cu pasageri s-a prăbușit peste Pentagon, iar o altă aeronavă a căzut pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii au încercat să preia controlul aeronavei. Se presupune că țintă finală a acesteia ar fi fost fie clădirea Capitoliului sau chiar Casa Albă.
La „Ground Zero” din New York, locul atentatelor din 11 septemberie 2001, zona a devenit un adevărat altar.
La data de 18 noiembrie 2006, au început lucrările de construcție la One World Trade Center, pe locul fostului World Trade Center, clădire inaugurată oficial pe 3 noiembrie 2014.
De asemenea, s-au construit numeroase monumente și memoriale, între care Memorialul și Muzeul Național 11 Septembrie din New York City, Memorialul Pentagon din comitatul Arlington, Virginia, și Memorialul Național al Zborului 93, pe câmpul de lângă Shanksville, Pennsylvania.