Trump promite un nou plan pentru a opri RĂZBOIUL din Ucraina. E o reinterpretare a acordurilor de la Minsk, iar Putin să iasă învingător

Publicat: 29 10. 2024, 08:48
Actualizat: 29 10. 2024, 15:46
Sursa foto: Profimedia images

Donald Trump promite să oprească războiul din Ucraina dacă va câștiga alegerile prezidențiale din SUA, potrivit unor surse apropiate fostului președinte, citate de Financial Times.

Donald Trump, candidat în cursa pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite, a dezvăluit recent un plan care urmărește să pună capăt conflictului din Ucraina prin „înghețarea” acestuia, conform unor surse citate de Financial Times.

Trump a afirmat anterior că ar putea opri războiul „în 24 de ore”, fără a oferi detalii specifice, însă rapoarte din cercul său sugerează o abordare care ar putea implica presiuni asupra Kievului pentru a ceda teritorii și pentru a renunța la integrarea NATO.

Candidatul republican la vicepreședinție, J.D. Vance, a detaliat ideea înghețării conflictului, propunând regiuni autonome în zonele demilitarizate de la granițele Ucrainei și excluderea țării din NATO pe termen scurt, conform Financial Times.

„Planul lui Trump ar fi o reinterpretare a acordurilor de la Minsk, care prevedeau autonomie pentru regiunile Donețk și Luhansk,” a menționat un consilier al fostului președinte.

Un nou cadru „Minsk” pentru menținerea păcii

Noul plan prevede crearea unui mecanism de aplicare pentru respectarea unui eventual acord de pace, fără implicarea directă a SUA sau NATO, a adăugat consilierul.

„Vor fi două lucruri clare: nu vom avea trupe americane implicate și nu vom acoperi costurile. Europa va susține financiar și logistic implementarea acestui acord”, a precizat sursa.

Aliații lui Trump susțin că Ucraina se află într-o poziție dezavantajată și că insistența pentru o soluționare diplomatică este „corectă din punct de vedere moral”.

În ceea ce privește relațiile internaționale, Trump consideră că președintele Joe Biden ar trebui să discute direct cu liderul rus Vladimir Putin, amintind de comunicarea dintre liderii americani și sovietici în perioada Războiului Rece.

Fred Fleitz, un fost analist CIA și consilier în administrația Trump, a sugerat că, pentru a atrage Rusia la negocieri, Ucraina ar putea fi împiedicată să se alăture NATO pentru o perioadă extinsă. „Vom îngheța conflictul, dar Ucraina nu va ceda niciun teritoriu,” a declarat Fleitz, potrivit Kyiv Independent.

Totodată, congresmanul Mike Waltz a adăugat că Trump ar putea folosi strategii economice pentru a constrânge Moscova, scăzând prețul petrolului și al gazelor naturale pe piața globală, „inundând piața cu energie americană mai ieftină și mai curată,” a explicat acesta. Această strategie, însă, ar putea provoca tensiuni cu Arabia Saudită, un aliat cheie al lui Trump din mandatul său anterior.

Ric Grenell, fost ambasador american la Berlin și negociator pentru Balcani în administrația Trump, susține că fostul președinte are experiența necesară pentru a facilita o soluție de pace, având în vedere acordurile Abraham din Orientul Mijlociu. „A reușit să aducă arabii și israelienii la masa negocierilor; acum, rușii și ucrainenii ar putea fi următorii”, a afirmat Grenell.