Trupele ruse au ordonat femeilor și copiilor să urce în autobuze și i-au trimis în „tabere de filtrare”, potrivit relatărilor martorilor
Forțele ruse trimit cetățenii ucraineni în „tabere de filtrare” înainte de a-i reloca cu forța în Rusia, potrivit relatărilor a două femei care au declarat că au fost transportate pe teritoriul rusesc din orașul asediat Mariupol luna trecută, relatează The Guardian.
„Pe 15 martie, trupele rusești au luat cu asalt adăpostul nostru antiaerian și au ordonat tuturor femeilor și copiilor să iasă. Nu a fost o alegere”, a declarat o femeie care s-a ascuns împreună cu familia sa într-o suburbie a Mariupolului de la începutul lunii martie. „Oamenii trebuie să știe adevărul, că ucrainenii sunt mutați forțat în Rusia, țara care ne ocupă.”
Oficialii ucraineni au acuzat trupele rusești că au transportat câteva mii de locuitori din Mariupol prin „tabere de filtrare” și că i-au mutat cu forța în Rusia prin republicile controlate de Rusia în estul Ucrainei.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat aceste acuzații, afirmând că „astfel de rapoarte sunt minciuni”. Oficialii ruși au declarat anterior că 420.000 de persoane au fost evacuate „voluntar” în Rusia „din regiunile periculoase din Ucraina și din republicile populare Donețk și Luhansk”.
Femeile au cerut să rămână anonime, deoarece erau îngrijorate de siguranța rudelor lor care se află încă în orașul puternic bombardat. Relatările lor, împreună cu povești similare publicate de Washington Post și BBC și rapoarte ale grupurilor pentru drepturile omului, contrazic afirmațiile Rusiei potrivit cărora ucrainenii nu sunt mutați cu forța în Rusia.
Portul Mariupol, situat în sudul țării, a fost supus unui tir intens din partea forțelor rusești la scurt timp după invazia Ucrainei, multe familii căutând refugiu în adăposturi antiaeriene. De atunci, trupele rusești au preluat controlul asupra unor părți mari din orașul avariat.
După ce și-a părăsit adăpostul, prima femeie a declarat că a fost transportată cu autobuzul împreună cu alte „două sau trei sute” de persoane în orașul de frontieră Novoazovsk, în teritoriile controlate de Rusia în estul Ucrainei.
„Odată ce am ajuns la o oprire, a trebuit să așteptăm ore întregi în interiorul autobuzului până când ni s-a ordonat să trecem printr-un complex mare de corturi, spre ceea ce toată lumea numea „tabere de filtrare”.”