Prima pagină » Actualitate » Tsundoku sau bibliomanie? Achiziții de cărți compulsiv vs. din pasiune

Tsundoku sau bibliomanie? Achiziții de cărți compulsiv vs. din pasiune

Tsundoku sau bibliomanie? Achiziții de cărți compulsiv vs. din pasiune

 Ai obiceiul să faci achiziții de cărți pe care nu ajungi să le citești niciodată? Sau ești interesat să cumperi titluri rare și coperți originale pe care să le așezi în biblioteca ta?

Dacă ai răspuns afirmativ la aceste întrebări, cel mai probabil ești familiarizat cu cei doi termeni: bibliomanie și tsundoku. Aceștia par să explice fenomenul prin care ajungi să faci achiziții de cărți atât de des.

Ca iubitor de lectură, cel maiprobabil, un teanc de cărți te așteaptă pe noptiera patului să le citești. Sau poate ai stivuite cărți de bucate pe blatul din bucătărie să te inspire ce să mai pregătești pentru cină. Nici titlurile frumos așezate pe măsuța din living nu trec neobservate. Cum ai ajuns să ai atât de multe cărți? Și de ce nu te poți opri din cumpărat titluri după titluri?

Tsundoku – colecționare și achiziții de cărți pentru maitârziu

Tsundoku – termen japonez folosit pentru a descrie actul de „colecționare a cărților pe care nu le vei citi niciodată”.

Cuvântul datează de la începutul Japoniei moderne, din era Meiji (1868-1912) și își are originile într-un joc de cuvinte. Cuvântul „doku” însemnă „lectură”, iar „tsun” din „tsundoku” își are originea în „tsumu” – un cuvânt care înseamnă „a se îngrămădi”.

Cu toate astea, tsundoku are la bază intenția de a citi cândva aceste cărți.

Bibliomania – de la nebunie la pasiune pentru cărți

Bibliomania este titlul unui roman din secolul al XIX-lea al lui Thomas Frognall Dibdin care pretindea că denumește „nebunia cărților”. Cu alte cuvinte, nu poți opri actul de colecționare al cărților. Pe vremea aceea, bibliomania se caracteriza prin achiziții de cărți și colectare de cărți care nu au niciun folos pentru colecționar și nici o valoare intrinsecă. De exemplu, achiziționarea mai multor exemplare ale aceleiași cărți și acumularea de cărți dincolo de capacitatea de a le citi erau simptome ale bibliomaniei.

Prin definiția lui Thomas, cei afectați de bibliomanie erau obsedați de cărți unice, cum ar fi primele ediții și exemplare ilustrate.

Două secole mai târziu, termenul nu mai făcea referire la obsesie, ci a fost schimbat în „entuziasm, pasionat”. Asta spune și dicționarul explicativ al limbii române, care definește bibliomania ca fiind „pasiune exagerată pentrucărți.” Adică, ori de câte ori ajungi într-un anticariat sau librărie, nu pleci de acolo cu mâinile goale.

Nimic nu este mai frumos decât să intri într-o librărie și să admiri rafturile cu cărți. Oricât de multe cărți te-ar aștepta acasă, găsești întotdeauna titluri captivante care să te convingă să faci noi achiziții de cărți.

Cartea potrivită la momentul potrivit

De multe ori, cărțile apar în viața ta la momentul potrivit, în funcție de stările pe care le experimentezi. Această sincronizar perfectă te face să rezonezi atât de tare cu unele titluri. Și poate, dacă ar fi apărut în alt moment, nu ar fi fost la fel de însemnate.

Deși rafturile bibliotecii îți sunt pline, cărțile vor fi mereu acolo, ca vechi prieteni care te consolează. Iar dacă ai acest aspect în minte atunci când faci achiziții de cărți, scapi de sentimentul de vinovăție că aduci prea multe cărți acasă. Pentru că, unele cărți chiar „cer” să fie aduse acasă.

Dacă ajungi la concluzia că ai făcut prea multe achiziții de cărți și estemomentul să-ți eliberezi rafturile, există soluții. Anticariat-Carti.com cumpără cărți din orice domeniu, oricât de vechi ar fi. Echipa anticariatului se deplasează la domiciliul tău, evaluează titlurile și îți face plata pe loc. Îi găsești la [email protected] sau la numărul de telefon 0721.858.460.

Autor

Citește și