Prima pagină » Actualitate » Tudor Cârje, adolescentul care și-a ucis iubita într-un accident, a scăpat de acuzația de omor. Motivarea instanței în cazul traficantului de droguri

Tudor Cârje, adolescentul care și-a ucis iubita într-un accident, a scăpat de acuzația de omor. Motivarea instanței în cazul traficantului de droguri

Tudor Cârje, adolescentul care și-a ucis iubita într-un accident, a scăpat de acuzația de omor. Motivarea instanței în cazul traficantului de droguri

Tudor Cîrje, adolescentul care și-a ucis prietena într-un accident de mașină acum 4 ani, a fost condamnat la 4,8 ani de închisoare cu executare, dar a scăpat de acuzația de omor. Curtea de Apel Cluj a stabilit vineri că tânărul care a intrat cu un bolid într-un stâlp cu 150 de kilometri la oră în condiții de carosabil umed și cu sistemele de siguranță dezactivate nu a conștientizat pericolul, pentru că mai condusese anterior în condiții similare. În consecință, a fost condamnat pentru ucidere din culpă.

În mod bizar, deși a ieșit pozitiv la drug-test, testele ulterioare de laborator l-au scos curat. În cazul în care s-ar fi dovedit drogat, omorul nu ar mai fi putut contestat, iar pedeapsa ar fi putut urca până la 20 de ani.

În SUA, o adolescentă drogată care a ucis doi oameni într-un accident similar a primit două condamnări la închisoare pe viață.

Nu numai că în timpul procesului a fost liber, dar a continuat să conducă și fără permisul anulat. Anul acesta, după 4 ani de la tragedie, pe 8 aprilie Tudor Cîrje a fost a fost arestat pentru trafic de stupefiante. El a fost prins în timp ce vindea 800 de grame de cannabis, iar în urma percheziţiilor, polițiștii au descoperit în mașina sa peste 40 de kilograme de droguri. Pe lângă el, au mai fost reținuți doi bărbaţi, printre care şi mâna dreaptă a unui fost şef al Serviciul Antidrog Cluj. Captura poliţiştii DIICOT a fost impresionantă: 26 de kilograme de cannabis şi alte 18 kilograme de substanțe psihoactive, 3CMC, un drog sintetic extrem de periculos.

Decizia nemiloasă a judecătorilor

Dar, toate aceste fapte nu au cântărit în decizia judecătorilor care au hotărât: „Majorează de la doi ani și șase luni închisoare la patru ani și opt luni închisoare pedeapsa aplicată inculpatului Tudor Cîrje pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă”, se arată în hotărârea Curții de Apel Cluj, de zilele trecute. Decizia este definitivă.

Au rămas neschimbate daunele morale datorate de compania de asigurări – City  Insurance, câte 150.000 euro pentru părinţi şi câte 100.000 euro pentru frate şi bunică. Compania de asigurări trebuie să plătească și penalități de 0,2% pe fiecare dintre cele 12 zile de întârziere la nivelul sumelor acordate cu titlu de daune morale de instanţa de fond şi menţinute de curte.

De asemenea, instanța a redus de la 124.738,41 lei la 121.738,41 lei cuantumul daunelor materiale la plata cărora a fost obligată partea responsabilă compania de asigurări către familia victimei.

Cum a scăpat de pedeapsa de omor

În primă instanță, Tribunalul Cluj l-a condamnat pe Tudor Cîrje la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare, dar familia victimei – Gabriela Rîpan – a făcut apel împotriva acestei sentințe, pe care o considera prea blândă. De asemenea, familia victimei a cerut încadrarea faptei în omor. Diferența dintre cele două încadrări constă în primul rând în pedeapsa aplicată. În cazul omorului pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani. În cazul uciderii din culpă, în situația lui Tudor Cârje, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani. De asemenea, instanța a redus de la 124.738,41 lei la 121.738,41 lei cuantumul daunelor materiale la plata cărora a fost obligată partea responsabilă compania de asigurări către familia victimei.

L-a ajutat faptul că era vitezoman

Instanța a reținut că viteza excesivă în prezența unor condiții meteo mai puțin prielnice reprezintă singurul element care ar putea să susțină ideea unei indiferențe față de posibilele urmări nefaste. Faptul că tânărul conducea cu viteză excesivă de obicei face ca împrejurarea că a condus cu viteză excesivă în noaptea accidentului este de natură, în viziunea instanței, să demonstreze că în acel moment el nu a fost indiferent față de posibilitatea producerii unui accident mortal.

Lungimea segmentului de drum drept pe care a avut loc accidentul, existența unui trafic redus și caracteristicile autoturismului au permis creșterea vitezei de deplasare, carosabilul fiind umed, fără a fi acoperit de zăpadă sau polei ca urmare a temperaturii aflată la limita înghețului, dar și a efectuării lucrărilor de întreținere

„În condițiile în care o astfel de încălcare a regulilor de circulație a mai fost experimentată anterior de inculpat fără a se produce vreun accident de circulație, și aceste element și-a pierdut conotația negativă în conștiința autorul”, a concluzionat instanța. Astfel, Curtea de Apel a decis că judecarea tânărului va continua sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, iar sentința a decurs în consecință.

Citiți și: Tânăr arestat după ce a fost prins cu 40 de kg de droguri în portbagaj. În 2019 a ucis o studentă, tot din cauza drogurilor

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și