Prima pagină » Actualitate » Tudor Stănică, torționarul care l-a torturat pe disidentul Gheorghe Ursu, a murit

Tudor Stănică, torționarul care l-a torturat pe disidentul Gheorghe Ursu, a murit

Tudor Stănică, torționarul care l-a torturat pe disidentul Gheorghe Ursu, a murit

Tudor Stănică, torționarul care l-a torturat pe disidentul Gheorghe Ursu, a murit. Stănică este fostul șef al Direcției Cercetări Penale din Inspectoratul General al Miliției.

În octombrie 2003, Tudor Stănică a fost condamnat la 10 de ani de închisoare pentru asasinarea lui Gheorghe Ursu, iar în decembrie 2005 fostul general SRI Eugen Grigorescu (decedat în 2015) a fost condamnat la 3 ani de închisoare în cauza referitoare la dispariția jurnalului lui Gheorghe Ursu.

Tudor Stănică era considerat înainte de ’89 un ”împătimit” al înspăimântătoarei metode de tortură ”Rotisorul”. Aceasta presupunea ca deţinutul să fie legat de mâini şi de picioare, iar apoi ghemuit şi suspendat pe-o bară de metal. Bara era învârtită întocmai ca în cazul un pui la rotisor, iar în tot acest timp gardienii îl loveau pe deținut cu bâtele, mai ales în zona testiculelor, care era expusă.

Disidentul Gheorghe Ursu a fost inginer, constructor, poet și scriitor. Gheorghe Ursu a fost arestat pe 21 septembrie 1985, motivul fiind acela că ar fi deținut valută, ceea ce era interzis în acea perioadă. După arestare, a fost plasat în aceeași celulă cu Marian Cliță și Gheorghe Radu – zis Gicuță, recidiviști, iar gardienii au primit ordin să nu intervină, chiar dacă din spatele gratiilor se auzeau zgomote suspecte.

În fiecare zi, Gheorghe Ursu era scos din celulă și interogat dur de către către Securitate. Disidentula decedat pe 17 noiembrie 1985, iar organele statului au notat drept cauză oficială a morții o ”peritonită”.

Citește și: EXCLUSIVITATE. La 82 de ani, unul dintre cei mai odioși torționari ai regimului Ceaușescu a obținut o nouă amânare a executării pedepsei! Tudor Stănică se sustrage de 18 ani condamnării la închisoare! Ce a motivat în fața Curții de Apel (DOCUMENT)

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și